Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Заради икономическата криза намаляват бременностите в Гърция

27 Септември 2014 / 10:09:44  GRReporter
740 прочитания

През последните години заради икономическата криза и психологическото състояние (страх, несигурност) гърците са ограничили сексуалния си живот, и като резултат от това се наблюдава намаляване на нежеланите бременности от една страна, но от друга- намаляване и на желаните бременности.

„Намаляването на абортите не се дължи на информираност за контрацепцията, а на намаляването на сексуалната дейност на населението” казана пресконференция по повод Световния ден на контрацепцията преподавателят по акушерство и гинекология в Атинския университет и директор на Втора акушеро-гинекологична клиника на болницата Аретеио Георгиос Креацас.

Отсъствието на сексуално желание и липсата на информираност са резултатите от изследването  на Атинския университет, представено от професора. Според него 48% от интервюираните млади хора се информират по сексуални теми от интернет, 32% от приятели и само 7% от професионалистите, които са компетентни за правилното информиране на населението.

Заместник-министърът на здравеопазването Катерина Папакоста  подчерта значението на превантивни здравни грижи за жените, като отбелязва, че за съжаление в гръцкото общество все още съществуват предразсъдъци и табута около въпросите на сексуалното образование. „В областта на здравеопазването не съществуват табута и в профилактика не трябва да има предразсъдъци”, каза тя, обявявайки, че е поискала съдействието на църквата, за да се премахнат тези пречки и да се убедят гъркините за необходимостта от превантивни гинекологични прегледи (Пап тест, преглед на гърдата).

Катерина Папакоста обяви разработването на целенасочени политики за превенция и промоция на здравето в семейството, жените и младите хора. Веднага според нея чрез обществените структури ще започне в цялата страна кампания за информиране на жените и младите хора относно предотвратяването на рак на шийката на матката и рак на гърдата и провеждане на профилактични прегледи. Началото се поставя днес от Вторат акушеро-гинекологична клиника болница Аретеио, където на повече от 120 бедни и неосигурени жени са направени безплатно изследване на гърдата и Пап тест.

„Превенцията предотвратява появата на гинекологични проблеми” казва проф. Креацас, отбелязвайки, че в светлината на последните събития е необходимо всички жени да следват програми за превенция и здравната система да покрива превантивните.

Категории: изследване нежелана бременност сексуален живот превенция рак
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus