Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Запазват 13-та и 14-та заплата в частния сектор

27 Март 2014 / 19:03:15  GRReporter
1290 прочитания

Вече е подписан новият Национален колективен трудов договор между работодателските организации и най-големия синдикат на служителите в частния сектор – Общата конфедерация на гръцките работници (ГСЕЕ). В него се предвижда запазването на 13-та и 14-та заплата, семейните надбавки и повишаването на заплатата на всеки три години служба. Новият колективен трудов договор бе подписан пет дни преди да изтече старият, и предвижда посочените плащания да се запазят докато безработицата не падне под 10%.

Бе договорено също така правото на отпуск за отглеждане на дете да бъде давано и на бащата, в случай, че майката е самонаето лице.

В случаите, когато и двамата родители са наемни служители, ще могат с обща декларация до работодателите си да изберат кой от двамата ще ползва отпуска за отглеждане на дете, освен ако не решат и двамата да използват това право в рамките на предвидения период.

Според Колективния трудов договор от 2002, на майката се предоставя правото в продължение на 30 месеца да отива по-късно или да си тръгва с един час по-рано от работа.

Социалните партньори не обсъдиха въпроса за минималната заплата, която вече се определя със закон.

Същевременно обаче бе договорена специална клауза, според която в случай, че законодателството в тази област се промени «докато е в сила настоящият Колективен трудов договор, ще започнат незабавно преговори за определянето на параметрите на заплатите».

Снимка: www.tovima.gr 

«Ще се борим, за да възстановим заплатите и трудовите правоотношения», заяви след срещата председателят на Общата конфедерация на гръцките работници Янис Панагопулос. Той посочи също така, че ще има общо обръщение с работодателите към Международното бюро по труда. В отговор на въпрос Янис Панагопулос окачестви като «непонятна» вероятността да има нови промени в осигурителната система и трудовите отношения. Председателят на синдиката спомена и намалената минимална работна заплата за младежите, за която каза, че е довела не до намаляване на безработицата, а точно до обратното – до нейното увеличение.

«Успяхме да запазим жизнеспособни колективните преговори», заяви на свой ред председателят на Съюза на индустриалните предприятия Йоргос Даскалопулос, и добави: «Сега трябва да работим за това да дойдат по-добри дни за работещите и бизнеса».

Необходимостта да се запазят жизнеспособни колективните преговори подчерта и заместник-председателят на Съюза на гръцките туристически дружества Йоргос Верникос, като добави, че «в туристическия бранш правим, каквото можем».

Снимка: www.newsit.gr

«Днес, с единодушното си решение да запазим жизнеспособни колективните трудови договори бе сложен край на нелогичните съкращения на заплатите на работещите, като запазихме и семейната надбавка», посочи председателят на Националната федерация за гръцка търговия Василис Коркидис.

Председателят на Общата конфедерация на занаятчиите и търговците Йоргос Каватас окачестви подписването на договора като «послание към правителството и кредиторите», и отбеляза, че колективните преговори не са свободни поради законодателните регулации.

Новият колективен трудов договор влиза в сила от 1 януари 2014 и изтича на 31 декември същата година.

Министърът на труда Янис Вруцис приветства договора

Снимка: www.agelioforos.gr 

«Приветстваме споразумението на социалните партньори и подписването на новия Национален колективен трудов договор за 2014.

Така се потвърждава колективната автономия на социалните партньори и значителния капацитет, който тя може да притежава, когато царува дух на зрялост, сътрудничество и взаимно доверие.

Днес при големия завой и рестартирането на икономиката, социалният консенсус и спокойствие, съгласието и сътрудничеството между силите на труда и производството са по-необходими от всякога».

 

 

Категории: Национален колективен трудов договор Общата конфедерация на гръцките работници ГСЕЕ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus