Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Замъкът на Тамплиерите в „плен” на пазачите, заради неизплатени надбавки

23 Юли 2012 / 19:07:44  Анастасия Балездрова
1915 прочитания

Замъкът на рицарите за Родос е каквото е Акрополът за Атина или дворецът Кносос за Крит. Построен в началото на 14 в. той е един от най-големите и запазени средновековни замъци, свързан с дейността на енигматичните Тамплиери.

Всяко лято впечатлителната сграда предизвиква интереса на хиляди посетители на острова. Днес обаче за малко да остане затворена, понеже пазачите – служители на министерството на културата предупредиха, че няма да работят, ако не бъде намерен начин да има се изплатят надбавките за извънреден труд.

Заетите в туризма бизнесмени си отдъхнаха, когато заплахата бе оттеглена в последния момент. Тя обаче не бе отменена. Пазачите си запазиха „правото” да затворят вратите на замъка в разгара на туристическия сезон. Точно както направиха преди седмица колегите им в Атина, които затвориха Акропола, заради високите температури.

GRReporter се свърза с председателя на Съюза на туристическите агенции в Родос Константинос Георгиадис. От него научихме, че в случая става дума за надбавки, които засягат часовете след 15:00 или 16:00, в зависимост от това в колко пазачите започват работа. А най-невероятното е, че те не се изплащат от техния работодател, т.е. държавата, а от самите бизнесмени.

 

 Представителят на туристическите агенти обясни, че проблемът се концентрира в липсата на правен документ, който да регламентира изплащането на надбавките по законен начин.

„Преди около шест месеца министерството на културата предприе действия, така че парите да се дават на Фонда за археологични приходи и пазачите да ги получават законно. Решението е трябваше да бъде подписано от министрите на културата и финансите. Но поради закъсненията в административната дейност, причинени от двете поредни изборни надпревари и политическата нестабилност решението остана неподписано. Тогава пазачите започнаха да заплашват, че няма да работят извънредно, т.е. след 15:00, когато приключва работното им време”.

Изправени пред риска хилядите туристи от круизните кораби, за които Родос е дестинация за един ден да нямат повод да посетят острова и компаниите да изключат острова от своя маршрут, местните туристически агенти предприели действия.

„Изпратихме искания до ведомствата. Отначало получихме отрицателен отговор, но след като издадохме протестна нота процедурите се задействаха и до края на седмицата очакваме да се поставят всички подписи, така че археологическите обекти да бъдат отворени и в часове извън работното време на пазачите”.

Какво се има предвид под „извънредна работа? Например това, че в понеделник Замъкът на рицарите е затворен, защото тогава е почивният ден на пазачите. „Това важеше за всички обекти до преди една седмица, когато беше издадено министерско нареждане през сутрешните часове и в понеделник да бъдат отворени поне онези от тях, които имат голяма посещаемост”.

Според Константинос Георгиадис тази мярка е временна и ще е в сила до момента, в който ще бъдат назначени временни служители. Тогава археологическите обекти ще бъдат отворени от 08:00 до 19:00 всеки ден. Закъснението и в този случай се дължи на изборите, които блокираха процедурите. „През предишните години всичко приключваше още през май – юни”.

Логичният въпрос защо е необходимо частният бизнес да изплаща надбавки за извънреден труд на държавни служители получи нелогичния отговор: „Защото, много просто министерството няма пари, за да ги изплаща”.

Странното в случая е, че това далеч не е резултат на кризата, а дългогодишна практика. Всъщност туристическите агенти винаги са плащали извънредния труд на пазачите, за да удължат работния си ден с 1-2 часа, най-много до 17:00.  Парите за час извънреден труд са 30 евро на служител. Нито туристическите агенти, нито круизните компании имат нещо против да плащат, стига да са сигурни, че клиентите им ще могат да посетят туристическите обекти на Родос.

Добрите новини са, че въпреки проблемите притокът на туристи на Родос е много добър. „След миналата година, която беше много добра с увеличение от около 22 на сто, тази година очакваме малък спад, който не може да бъде определен сега, но ще се ограничи до малък едноцифрен процент. След изборите стана ясно, че юли, август и септември ще бъдат успешни”, изрази увереността си представителят на туристическите агенции в Родос. 

Категории: Общество туристически агенции пазачи туристически обекти надбавки замък Родос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus