Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Заловиха трима от гръцките Анонимни, двама са непълнолетни

20 Февруари 2012 / 20:02:47  GRReporter
1979 прочитания

Едно момче на 18 години и две на по 17 и 16-годишна възраст са анонимните хакери, които в началото на февруари тази година разбиха кодовете на сайта на гръцкото министерство на правосъдието и го блокираха за повече от ден. Те бяха арестувани тази седмица и срещу тях се води разследване. Младите момчета принадлежат на гръцка хакерска организация, която нарича себе си Гръцката хакерска сцена (Greek Hacking Scene - G.H.S.). И тримата са ученици в последните класове на гимназията. Всеки един от тях има свой собствен псевдоним и според информацията предоставена от полицията те са «delirium», «nikpa» и «extasy».

Арестуваните са от гръцки произход и срещу тях виси обвинение за незаконен достъп до държавни компютърни системи и база данни. Специалният отдел за борба с електронните престъпления е стигнал до следите им оставени в мрежата. След като са били установени адресите им са били претърсени къщи на три различни адреси, от където са били иззети 12 компютъра и три лаптопа. В момента по делото действа екип на Районната прокуратура в Атина и обвиненията са според член 370 от Наказателния кодекс. Разследването на случая с блокирането на сайта на министерството на правосъдието продължава и полицията издирва други членове на хакерската група.

На втори февруари тази година сайтът на правосъдното министерство осъмна блокиран, с черен екран, на който можеше да се види само видоесъобщението на Анонимните. То бе обръщение към представителите на властта и правосъдието и гласеше: “Поздрави, Гърция. Ние сме Анонимните. Това, което се случва във вашата страна е неприемливо. Вие сте били избрани от своя народ, за да защитите техните искания, но вместо това пренебрегнахте задълженията си и унизително се провалихте. Вие убихте най-съкровенният елемент, който вашата страна притежава – Демокрация. Демокрацията е родена във вашата страна и вие успяхте да я убиете. Каква ирония”.

Съобщението на Анонимните продължава със забележката, че гръцкото правителство е избрало да се присъедини към спасителната програма на Международния валутен фонд, въпреки волята на болшинството от народа. Наричат водената политика “Нова диктатута върху раменете на народа”, от която се възползват само банкерите и властелините на Европейския съюз. Анонимните подчертават, че тази политика превръща хората в роби в политически и икономически смисъл, които са принудени да плащат грешките на корумпираните си политици. Хакерите не пропускат да отбележат, че създалата се ситуация започва да поражда дълбока омраза към гърците въпреки, че народа като цяло не е отговорен за престъпленията на своите политици. Полицията се възползва от възможностите, които нестабилността предлага и засилва атаките си срещу обикновени граждани, казват хакерите и завършват съобщението си: “Ние сме Анонимните. Ние сме легион. Не прощаваме. Няма да забравим. Трябваше да ни очаквате. Хората не трябва да се страхуват от своите правителства. Правителствата трябва да се страхуват от народа.”

Вижте видеото:

Категории: Криминална хроника Анонимни Гърция хакери министерство на правосъдието непълнолетни
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus