Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Закриват 94 висши и полувисши училища

01 Февруари 2013 / 19:02:22  GRReporter
1556 прочитания

От следващата учебна година ще бъдат закрити 94 висши и полувисши училища в 12 града на страната. Това предвижда планът за реформа на образователната система с кодово име “Атина”, който има за цел да консолидира държавните образователни центрове разпръснати из цяла Гърция. Приетите за висше и полувисше образование през учебната 2012-2013 са 51,4 хиляди. За следващата година техния брой ще бъде намален на 49,6 хиляди.

Икономическият университет, Пандио, университетът в Пирея, аграрния университет и Харокопио ще се слеят в един общ университет. Той ще се казва “Адамандиос Кораис” и ще бъде с централа в Атина. На същия принцип ще бъдат обединени техническите университети в Атина и Солун.

“В последните 45 години в страната се разви широка академична карта с висши и полувисши учебни заведения, които не винаги отговаряха на научните критерии, на нуждите на икономиката и на развитието. Това бе недъг на изградената клиентска държава”, обясни министърът на образованието Константинос Аврамопулос.

Районите, които ще останат без филиали на висшите училища са Ирапетра, Агиос Николаос, Левкада, Амалиада, Егео, Агорстоли, Навпактос, Крит, Ливадя, Муданиа, Верия, Едеса и Науса. Решението на министерството на образованието да слее и закрие образователните центрове предизвика сериозно недоволство в академичната общественост. Представителите на организациите за место управление от засегнатите райони също се обявиха срещу реформата и заявиха, че са готови да протестират активно, за да бъде спряно закриването на висшите образователни институции в техните градове.

Кметът на Флорина Янис Воскопулос нарече планът за реформа “шамар” и обяви, че ще се бори докрай, за да не бъдат затворени четирите филиала на университета Западна Македония, който се очаква да бъде слят с друго висше училище. “Правителството работи срещу целесъобразността на региона. Използва практики познати от миналото, които са насочени срещу културните, икономическите и националните интереси на региона”, казва Воскопулос пред Етнос.

Поддръжниците на плана за реформа обясняват, че откриването на университет в малките провинции на страната през последните десетилетия е било свързано с обещанията на политиците към избирателните им райони. Университетските филиали носят сериозни приходи на провинциалните общини, което обяснява големия брой на висшите и полувисшите училища в страната.

Според декана на университета в Йоанина Триадафилос Абанис планът “Атина” има положителни страни, въпреки че го намира за непълен. Според него много от висшите училища ще имат сериозни административни затруднения при сливането на институциите. Деканът на университета в Патра Георгиос Панайотакис не е съгласен представляваното от негово висше училище да бъде преименувано на Университет Патра – Западна Гърция. “Отне ни 50 години да направим известно името на университета. Не виждам причина, защото сега трябва да го преименуваме”, казва той.

С реформата във системата на висшите училища се очаква между 10-15 хиляди студенти да сменят града, в който учат. Университетските преподаватели също недоволстват защото министерството не ги е информирало за идващите промени. Те се притесняват, че със закриването и сливането на филиали, ще последват уволнения. 

Категории: Актуално образование реформа план Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus