Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Задушено свинско с пилаф по кипърски

02 Януари 2014 / 12:01:49  GRReporter
2038 прочитания

Даниел Лахана

След Гърция, нашата първа дестинация за 2014 г. е средиземноморският остров Кипър.

Основната съставка на това популярно кипърско ястие, наречено "Афелия" е свинското месо, което е много често срещано и обичано на острова. Обикновено се използва обезкостена крехка свинска плешка, нарязана на кубчета, но също така може да се приготви и с ребра. Уникалният аромат на "Афелия" идва от продължителното мариноване на месото в червено вино с натрошени семена кориандър, който придава леко сладко-кисел вкус (кориандърът има лек цитрусов аромат). С изключение на пръчката канела, обикновено не се добавят други подправки, освен сол и черен пипер. Традиционно, това ястие се приготвя в глинен съд в глинена пещ.

Афелия обикновено се сервира с пилаф от „пургури“* (булгур) - вижте рецептата по-долу - но също така му подхождат и ориз или картофи.

(За 4 – 6 порции)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

За месото

Мариновайте месото във виното заедно с кориандъра, канелата, солта и пипера, за предпочитане за през нощта или най-малко 6 часа.

Извадете месото от маринатата, изхвърлете канелата и подсушете месото с кухненска хартия или кърпи. Запазете маринатата за по-късна употреба.

Загрейте олиото в голям тиган и запържете месото на малки партиди, като обръщате, докато стане хрупкаво и покафенее навсякъде.

Прехвърлете месото в дълбока тенджера и залейте с маринатата, като добавите и достатъчно студена вода, така че да се покрие. Покрийте тенджерата с капак и гответе на бавен огън за около 60 минути или докато месото омекне. Ако е необходимо, добавете още малко вода и/или червено вино, за да не остане без течност.

Когато месото е готово, течността трябва да се е редуцирала до гъст сос - ако не е, продължете да готвите, непокрито, за още 10 минути или до желаната консистенция.

Поднесете с „пургури“ пилаф - пилаф от грухана пшеница

За пилафа

Загрейте олиото в тиган с дебело дъно и задушете лука и доматите за няколко минути, докато лукът омекне, но не позволявайте да покафенява.

Добавете натрошеното фиде и продължете да пържите няколко минути, докато фидето започне да абсорбира мазнината.

Добавете бульона и подправете със сол и черен пипер на вкус. Изплакнете булгура под течаща студена вода, след това го добавете в тигана - ако фидето не е започнало да омеква, оставете го да се вари в бульона за няколко минути преди да прибавите булгура.

Покрийте и оставете да къкри леко в продължение на 8-10 минути или докато целият бульон се абсорбира.

Оставете да престои в продължение на пет минути и разбъркайте с вилица точно преди сервиране.

Сервира се с месото и соса отгоре.

* „Пургури“ е кипърската дума за грухана пшеница, която на места се нарича още и "булгур" и "плигури".

Категории: Свинско Афелия пургури Кипър рецепти Средиземно море булгур грухана пшеница
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus