Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Задава се септемврийска протестна вълна

04 Септември 2013 / 14:09:16  Анастасия Балездрова
890 прочитания

С навлизането на септември протестите срещу реформите в държавния сектор започнаха, без обаче да успеят да изведат на улицата голям брой недоволни служители. Днес в Атина протестираха общински полицаи, общински служители, пазачи в училищата, медицински персонал и лекари от държавните болници.

Рано сутринта около 100 училищни пазачи нахлуха в министерството на вътрешните работи и „превзеха” символично сградата за няколко часа. На 23 септември те и още 2 150 техни колеги от цяла Гърция ще преминат в режим на мобилност, т.е. ще бъдат преместени в други държавни служби, където персоналът не достига. Според синдикалните им представители обаче това практически означава уволнение, след като работните им места бяха премахнати още през юли, а 8-месечният срок за преместването им на други работни места вече тече.

Протестиращите настояваха за среща с вътрешния министър Янис Михелакис и тя бе проведена малко по-късно. По време на дискусията той се опита да убеди представителите на протестиращите, че режимът на мобилност не означава уволнения. В същото време министърът допълни, че това зависи от скоростта, с която ще се проведе преструктурирането на общините.

В същото време пред министерството на административната реформа протестираха други 50 училищни пазачи, към които се присъединиха още около 100 общински полицаи. Те пристигнаха пеш и с мотори, след което синдикалистите се срещнаха с представители на министерството. Час по-късно те казаха, че също са получили уверения, че няма да бъдат съкратени.

„Но ние не трябва да се уповаваме на тези думи, защото както видяхме в случая с оръжейните предприятия, от Тройката са способни да поискат да бъдем уволнени всички. Затова трябва да се мобилизираме, да бъдем на улицата всеки ден и да се борим за правото си на работа”, заяви синдикалният представител във високоговорителя.

Заслужава да се отбележи, че на никоя от протестиращите групи не бе позволено да блокира движението по улиците в центъра на Атина. Полицейски сили следяха за ограничаването на шествията в само една от пътните ленти.

Днешните протести бяха малка прелюдия към голямото протестно шествие, което се очаква да организират големите синдикати и опозиционните партии в Солун идващата събота по време на откриването на международния търговски панаир от премиера Андонис Самарас.

Представители на синдикатите провеждат заседания в различни региони в цялата страна с цел да съберат колкото се може повече участници. „Трябва да имаме участие, но не мога да се ангажирам с прогнози. Както виждате, въпреки мерките на правителството, които ще оставят без работа хиляди хора, участието на последните протести е ниско”, заяви за GRReporter синдикален лидер.

Основната опозиционна партия СИРИЗА ще участва активно в протестите. Гръцки издания коментират критично факта, че по време на откриването на Солунския панаир Алексис Ципрас ще участва в протестното шествие, а седмица по-късно ще е отново там, за да даде официална пресконференция. Мотото на разлепените в града афиши на СИРИЗА показва значението, което партията дава на протеста: „Или те, или ние”.  

След Солун протестите ще продължат и ще станат по-интензивни и масови в Атина. Синдикатите на работещите в държавния и частния сектор АДЕДИ и ГСЕЕ обявиха 48-часова стачка срещу съкращенията на държавни служители на 17 и 18 септември.

Категории: Общество държавни служители протести реформи съкращения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus