Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Забраняват снимките на Мария, популярността й вреди

05 Март 2014 / 17:03:19  Анастасия Балездрова
1457 прочитания

Малката Мария, която бе открита в ромски катун през октомври 2013 е добре и се чувства добре в дома, където живее с другите деца, съобщи директорът на фондацията “Усмивката на детето” Костас Янопулос. По думите му тя напълно се е приспособила към средата в дома. “Бих искал да ви разкажа един много показателен случай. Веднъж трябваше да я заведем на лекар, но тя отказваше да излезе от стаята. Излезе, за да я заведат на прегледа само, когато й дадоха едни ключове с уговорката, че тя ще носи ключовете за дома със себе си.

Мария има силен характер и отстоява своето. Избирателна е спрямо хората, които допуска близо до себе си и въпреки че е много малка, силният й характер показва, че в живота си ще изиска нещата, които трябва да вземе”. Тя не търси ромското семейство, в чийто дом бе намерена и през всичките месеци е казала само веднъж думата "мамо", но не за да се обърне към някоя от социалните работнички, а по време на недоразумение в играта с други деца.

По време на пресконференцията за дейността на организацията през миналата година Янопулос разказа хрониката на събитията след като Мария е била поверена на фондацията, която ще се грижи за нея до окончателното поверяване на нейното попечителство.

Ние поемаме децата под грижите си по прокурорско нареждане. Прокурорът посочва какви да са нашите действия и следи за спазването на всички процедури, които се предвиждат в случаите, когато държавата поема грижите за едно дете. В случая с Мария на “Усмивката на детето” бе възложено да приеме детето в един от домовете си и да се грижи за него.

На първото съдебно дело временното попечителство над Мария беше дадено на фондацията. Последва друго дело, на което се очаква съдът да реши на кого ще даде постоянното попечителство над детето”.

 

Директорът на “Усмивката на детето” потвърди появилата се в гръцкия вестник Етнос информация, че България официално е внесла искане в съда в Лариса да получи попечителството над детето.

Научихме, че е имало намеса от страна на българския посланик. Тук искам да подчертая, че единствените органи, които имат правото да решат какво ще се случи с Мария и всяко друго дете в това положение е гръцкият съд и прокурорът за малолетни. Следователно, никоя държава няма правото да претендира за попечителството над дадено дете, дори ако неговите родители са граждани на конкретната държава.

Делото не се е състояло през този ден по неизвестни за мен причини. То ще се състои на 18 март. Тогава ще научим кое е решението на съда, което ще бъде взето единствено и само в полза на интересите на детето. Никой друг фактор не може да повлияе на тяхната преценка.

Това става във всички подобни случаи, просто историята на Мария придоби голяма публичност”.

Костас Янопулос разказа, че в даден момент гръцкият министър на заетостта и социалната солидарност му се обадил за да го попита дали от фондацията бихме искали той да говори с българския си колега за уреждането на въпроса. “Но в разговора си с него обясних, че компетентни за решаването на тези въпроси са само съдебните власти. Ние ще дадем на Мария и останалите деца всичко, от което имат нужда и им пожелаваме да имат едно добро бъдеще. Казвам това, защото научихме, че в България са предприети действия и са били подготвени помещения, за да я приемат. Разбирате, че това са действия, които целят да предизвикат интереса на медиите”.

Той разкритикува появилите се в България изявления, като заяви, че те не са в полза на детето. “Нейната голяма разпознаваемост вече е сериозен проблем. Не може да излиза свободно навън, защото вече е “знаменитост” и се разпознава от всички. Въпреки това ние няма да променим с нищо нейното всекидневие и ще я извеждаме както всички останали деца до окончателното решение на съда за нейното попечителство”.

В същото време Янопулос предупреди представителите на медиите, че съществува прокурорска забрана да се публикуват нейни снимки и видеоматериали. “Единствената снимка, за която бе издадено такова разрешение беше тази от афиша за издирването на нейните родители. Публикуването на всички останали снимки и видеоматериали може да създаде проблеми от правно естество на медиите”.

Категории: Общество Мария Усмивката на детето дело за попечителство България фондация дейности
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus