Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

За предястие – Кикладите

07 Май 2014 / 17:05:08  GRReporter
1099 прочитания

Емблематичните за гръцкото лято Кикладски острови ще бъдат почетната дестинация на тазгодишното издание на кулинарния фестивал „Дни на гастрономия, с гръцко име на произход”. Той ще се проведе между 9 и 11 май в сградата на музея Бенаки на улица Пиреос в Атина и в действителност е нещо съвсем различно от традиционните търговски изложения на земеделски стоки, където посетителите имат възможността само да опитат и да закупят някой от традиционните гръцки продукти. „Решихме да представим цялостната култура на гръцката гастрономия чрез новаторски идеи и да дадем поле за обмен на мнения между редактори и блогъри в областта на доброто хранене”, казва директорът на фирмата – организатор Reason to Янис Гурдзелас.

По време на трите фестивални дни посетителите ще могат да гледат и да участват в различни събития, като дегустации, дискусии и срещи с кулинари, които ще представят вековната традиция в храненето на най-известната островна група в Средиземноморието. Десетки майстор-готвачи, гастрономи, журналисти, представители от островите, местни бизнесмени, дружества и мрежи ще се заемат със задачата да направят кулинарна карта и да прославят кулинарната традиция на Егейско море.

На миналогодишното издание на фестивала около 5 800 посетители се запознаха с традиционната кухня на остров Лимнос. „Основната ни цел е да превърнем фестивала в годишна проява на гръцката кулинарна култура и да фокусираме върху най-представителните теми и продукти”, казва още Гурдзелас, според когото интересът към фестивала през тази година е вече голям и броят на посетителите се очаква да е по-голям.

Паралелно с това ще започне и първото издание първия гръцки филмов фестивал, посветен на вкуса, гастрономията и кухнята. Под девиза “A spoonful of inspiration” (“Една супена лъжица вдъхновение”) Атинският международен кулинарен филмов фестивал (Athens International Culinary Film Festival) ще представи едно представително меню от вкусни истории от целия свят(Гърция, САЩ, Великобритания, Холандия, Германия, Испания, Франция и Китай).

На фестивала ще се състои световната премиера на испанския филм „Nerua Guggenheim Bilbao – A journey to the essence” на режисьора Иван Минябрес, както и гръцката премиера на новата черна комедия на Димитрис Пиатас „Пандемия – Всичко в едно”.

В рамките на кулинарния фестивал и по инициатива на Търговската палата на Кикладите ще се състои и първата конференция за гастрономията на островите в Егейско море. Тя се организира с цел да бъде показана на широката публика както кулинарията на островите, така и обектите, които я съставят в рамките на една единна гастрономическа дестинация.

За повече информация за фестивала „Дни на гастрономията” можете да посетите сайта www.imeres-gastronomias.gr

Категории: Общество гастрономия Киклади фестивал музей Бенаки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus