Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

За да се удави дете са достатъчни 5 секунди и 5 сантиметра вода

18 Август 2014 / 16:08:24  Анастасия Балездрова
987 прочитания

Едно 6-годишно дете за малко не загуби живота си, след като се озова в продължение на много часове само на борда на неуправлявана от никого моторница в открито море. Момиченцето било на разходка с 50-годишния си баща, който по неустановени до момента причини се озовал във водата и се удавил. Няколко часа по-късно от друга моторница бил подаден сигнал за труп в морето. От Бреговата охрана веднага започнали да издирват детето, което било намерено близо до отдалечен плаж, където летовници го издърпали на брега.

Бащата на детето бе 166-тият в списъка на удавниците в Гърция от началото на лятото. „Това поставя страната начело на трагичната класация в Европа и на второ в света след Япония”, заяви пред GRREporter инструкторът от Гръцкия център за обучение на водни спасители Lifeguard Hellas Спирос Митрицакис.

По думите му основните причини за удавянията са неумението на много гърци да плуват, липсата на достатъчен брой спасители по плажовете в страната и погрешното поведение във водата. „80-90 на сто от случаите касаят възрастни хора, които преувеличават в преценката за своите способности. Много от тях смятат, че е по силите им да изминават с плуване големи разстояния и да стигат до големи дълбочини. В голям процент те имат хронични здравословни проблеми и най-малката криза може да ги постави в състояние да не могат да се върнат обратно. Други не спазват дори минималните предупреждения, че не трябва да влизат във водата с пълен стомах”.

Според Митрицакис възрастните хора са тези, които не слушат съветите на спасителите и затова повечето от нещастните случаи са сред тях. „Единственото, което се иска от тях е да не ходят на големи дълбочини, а на плиткото и във всички случаи само до там, където могат да стъпват на дъното. Така, дори и да се почувстват зле, рискът да не могат да излязат от морето и да се удавят е минимален”.

Другото сериозно „главоболие” на спасителите са родителите на малките деца, които много често са невнимателни. „Винаги казваме, че детето трябва да се намира под непрекъснат контрол и най-много на ръка разстояние от родителя. За да се удави едно дете са достатъчни само 5 секунди и 5 сантиметра вода”, предупреди Митрицакис.

По думите му повечето от децата на възраст над 6 години могат да плуват, защото повечето посещават басейни, където се учат. „Проблемът е с малките деца от 3 до 5-годишна възраст, които не трябва да бъдат оставяни сами нито за миг, защото той много лесно може да се окаже фатален”.

Според Митрицакис е необходима  промяна в работното време на спасителите, което сега е от 10:30 до 17:30. „Усилията ни са насочени то да започва в 09:00 и да продължава до 19:00. Когато ние си тръгваме тепърва пристигат хора на плажа и е необходимо те да са защитени”, поясни той и допълни, че по този начин ще могат да бъдат предотвратени удавяния на възрастни хора, които предпочитат да плуват в ранните часове на деня.

Същевременно е нужно да се увеличи и броят на спасителите. „Отговорността за това принадлежи на общините, които се опитват да си спестят средства и не наемат спасители. Глобите, които Бреговата охрана им налага са толкова ниски, че често те предпочитат да нарушат закона, отколкото да назначат спасител. Да не говорим, че законът предвижда намеса на прокурор след налагането на втора глоба, но това на практика не се спазва”.

Митрицакис призова общините да променят позицията си и да осъзнаят, че Гърция е страна, чиято икономика зависи в много голяма степен от туризма. „Нека не забравяме, че на плажовете има ред фирми, които работят с туристите. А те на свой ред биха предпочели да посещават плажове, на които има спасители, за да се чувстват сигурни. В този смисъл разходите по наемането на спасител дават директни резултати и са в полза на икономиката”, посочи инструкторът. 

Категории: Общество удавяне море водни спасители деца възрастни хора
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus