Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Яйца със стил

09 Ноември 2013 / 17:11:00  GRReporter
1821 прочитания

Яйцата са един  от даровете на природата и на ...кокошката. В някои страни използват яйцата на много видове птици, но най-често се използват кокошите.

Можем да им се насладим по много начини. За закуска обикновено се ядат пържени или варени, както и омлетът с каквото искате да добавите в него. И ако една чиния с две яйца на очи, със сочен жълтък и две филии хляб са нещо прекрасно за закуска, обед и вечеря, има и още много начини да им се насладим по всяко време на деня.

Не забравяйте, че всеки път, когато добавяте едно яйце към храната си, добавяте 6 ценни грама протеини, витамини А, В, Е В12, желязо, цинк, омега-3 мастни киселини.  Следва 8 идеи как да включите всички тези хранителни съставки в дневното си меню след закуска.

Carbonara

Любимата на повечето рецепта за паста изисква сурови яйца, за да прилича на италианския си оригинал. Ако искате да си спестите калории, можете да заместите свинския бекон с пуешка шунка, но в никакъв случай не махайте яйцата.

Пица или питки със сирене с яйце

Вероятно не сте опитвали да добавите яйце върху питки със сирене или пица. Онези, които обаче са го направили- го препоръчват настоятелно. Автентичните питки със сирене „пейнирли” изискват едно яйце на очи  отгоре. Следващия път, когато приготвяте домашна пица, малко преди да стане готова, извадете я от фурната и счупете няколко яйца отгоре. Сложете я пак във фурната, докато са готови белтъците, но не оставяйте жълтъците да се сгъстят.

Домашен пържен ориз

Можете да го приготвите и без да сте специалист по китайска кухня, След като сварите ориза, счупете няколко яйца в тиган уок и ги пригответе, преди да добавите всички останали съставки- пресен лук, чушки, царевица, и ориза. Тази идея е изключително подходяща за ориз, който се е застоял в хладилника ви.

Сандвич с варено яйце

Варените яйца са добро и лесно решени за трудните часове, когато гладът ви притиска. Можете да нарежете варено яйце на филийки и да го сложите в сандвич с пресен пълнозърнест хляб, няколко филийки домат и малко сос песто за вкус. Растителните фибри на хляба, ликопенът от доматите и хранителните съставки на яйцето издигат нивото на яденето, макар че се касае само за един сандвич. Яйцето отива на сандвичи с много други съставки- бекон, шунка, царевица, краставица, маруля.

Канапе с яйца

Ако искате действително да се погрижите за гостите си и да не им сервирате просто картофки или соленки, опитайте да приготвите вариант на варените яйца, който стана любим през 80-те години.  Разбъркайте жълтъка с майонеза, горчица, сол, пипер и малко червен пипер и напълнете отново белтъците. Може да изглежда старомодно, но е много вкусно, хранително и красиво.

Смути

Ако искате да си приготвите един действително подсилващ сок, добавете едно сурово яйце към съставките. Спортистите обикновено прилагат тази тактика, но всеки, който иска малко повече енергия в ежедневието си,  може да я следва. Сложете в сокоизстисквачката плодове като грозде, банани,  горски плодове, едно яйце и едно кисело мляко с ниска масленост. Така всяка чаша ще съдържа 9 грама протеини, плюс витамини и много калий.

Каянас или страпацада- или просто домати с яйца

Както и да се нарича това прекрасно блюдо, сигурно е, че се приготвя, смесвайки пресни домати, яйца и зехтин. Можете да оставите яйцата да се се сварят цели в тиган, в сока от доматите или да ги разбъркате. За повече варианти- можете да добавите кайма или саздърма.

Тарта с яйца и спанак

Вареният спанак или спанакът с ориз може би не ви е любимото ядене. Ако добавите обаче едно вкусно яйце и малко листи за баница- тогава се превръща във вкусно блюдо. Сотирайте половин килограм спанак заедно с една глава лук и малко чесън. После добавете 3 яйца, сол и пипер и разбъркайте. Сипете сместа върху няколко листа кора за баница, настържете и около 250 грама сирене отгоре и сложете във фурната отново докато се опече.

Категории: яйца омлет пържени варени сандвич
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus