Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Яница: съвременният облик на древната родина на Александър Македонски

19 Октомври 2013 / 11:10:33  GRReporter
2320 прочитания

Между две равнини, в подножието на планината Пайкос се намира Яница, на 50 км  северозападно  от Солун. Това е първият град по пътя на пътешественика по историческата Виа Егнатия (обединявала градовете на Адритическо и Мраморно море) и се разпростира в центъра на Македония.

Въпреки близкото разстояние до Солун, градът, чието население е 30 000 жители, е успял да изгради собствен облик и да се развие като най-големия икономически, търговски и промишлен център на окръг Пела. В Яница са дошли много бежанци, има и много османски паметници, устояли на времето и показващи значението на града в по-новата епоха. Една от най-важните забележителности на града е Часовниковата кула, построена от османците и възстановена. Висока е 25 метра и е най-старата часовникова кула на Балканите.

В центъра на пешеходната зона се намира една неокласическа сграда, която през османския период е била къща на турски бей, а от началото на 30-те години там се е помещавала болницата. Днес е културен център. До него се намира Историческият и етнографският музей, където е представена историята на града.

Интересни за туристите са и джамията на Гази Евренос, Баните Кайфа, Духовната семинария, Митрополията, „Черната статуя”, която изобразява героя на града, както и плавателната река Лудиас на юг от града.

Центърът на градския живот е в пешеходната зона на Яница. Там посетителите посещават заведенията за хранене, пият кафе, а вечерта  младежта се наслаждава на нощния живот.

Филипио е най-красивият и голям парк на града, който се намира на върха на хълма. Там е общинският театър на открито, където се провеждат различни изяви- концерти, театрални представления. Паркът е реновиран изцяло през 2000, а преди няколко години там беше поставена статуя на цар Филип Македонски.

Пресъхналото езеро

В началото на 20 век езерото на Яница е било обект на гръцко-българското противопоставяне.  Пенелопи Делта в книгата си „Тайните на Валтос” говори за тези важни исторически събития. Това е любимата книга на града, най-добрият пътеводител за неговата история.

Голям тласък на икономиката на града дават бежанците от Мала Азия, Пондос (турските брегове на Черно море) и Източна Тракия, които се настаняват в региона след 1922, както и пресушаването на езерото през 1933-1936, в резултат на което се появяват 290 000 декара обработваеми площи, на които се настаняват 6850 семейства.

Древна Пела

На около 15 км югоизточно от Яница се намират развалините на антична Пела, столица на Македония до разрушаването на Македонската държава от римляните, които пренасят съкровищата й в Рим. В Пела ще видите и две македонски гробници, особена категория подземни камерни постройки, част от античния пазар и някои луксозни къщи. В новия археологически музей на Пела ( www.pella-museum.gr ), на площ от 6000 кв. м. са разположени находките от антична Пела. Той се намира западно от съвременния град, в северо-източната част на археологическия обект.

Интересни екскурзии

От Яница можете да посетите Едеса ( www.clickatlife.gr/story.aspx?id=2250008 ), Верия и Науса ( www.clickatlife.gr/story.aspx?id=2101397 ),  както и прочутите термални бани Позар ( www.clickatlife.gr/story.aspx?id=1927748 ), в подножието на планината Ворас.

Повече информации за Яница и за областта ще намерите на официалната страница на града http://www.giannitsa.gr .

Категории: Яница Пела Македония Александър Македонски
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus