Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Всеки процент безработица – 250 милиона евро загуби от осигуровки

13 Февруари 2013 / 18:02:07  Анастасия Балездрова
1032 прочитания

Пред колапс се намира осигурителната система в Гърция, алармира Институтът по заетостта към Конфедерацията на работещите ГСЕЕ. По изчисления на експерти с всяко покачване на безработицата в страната с един процент Националната осигурителна каса ИКА губи по 250 милиона евро. Според тях всеки процент безработица се равнява на 50 000 души, които остават без работа.

Гърция вече надмина в този показател Испания, като се очаква крайният процент за 2012 да достигне 24 на сто. Прогнозите на института за 2013 са още по-обезпокоителни, след като безработицата се очаква да достигне до 29 на сто.

“Тези допълнителни пет процента се равняват на 250 милиона евро загуби за осигурителната система. Когато към тях се добавят сумите, които дължат на касите некоректните работодатели говорим за загуби в размер на 7,2 милиарда евро”, заяви директорът на института и професор по икономика Савас Ромболис.

Не по-розово е състоянието на Фонда за осигуряване на упражняващите свободна професия. Там проблемът е съсредоточен в неизплащането на осигуровки. 393 000 от общо 780 000 осигурени дължат общо 5,9 милиарда евро, като задълженията са се натрупали между 2010 и 2012, т.е. след разразяването на икономическата криза в Гърция.

През същия период 184 000 души са прекъснали дейността си, което прави почти невъзможно изплащането на дължимите от тях 1,2 милиарда евро. И в този случай “черната дупка” от неизплатени осигуровки възлиза на 7,1 милиарда евро.

Ръководството на Националната осигурителна каса ИКА е особено обезпокоено от факта, че част от работодателите не само не плащат осигуровките навреме, но не откликват на призивите за започване на разсрочено изплащане на старите им задължения.

Директорът на ИКА Ровертос Спиропулос заяви, че касата ще използва всички средства, които й предоставя законът, за да събере дължимите суми. Мерките включват конфискация на имущество, както и замразяване на банковите сметки на длъжниците. Целта на ръководството е до края на годината в касите на фонда да влязат един милиард евро.

В същото време служителите на Националната осигурителна каса твърдят, че не успяват да се справят с огромния обем работа, който се е стоварил върху тях през последните няколко години. Тяхната синдикална организация обвини правителството, че вместо да подсили службите с персонал, уволнява 462 души.

“Става дума за едни от най-способните колеги. Мнението не е само мое, а на болшинството от работещите в ИКА”, заяви председателят на синдиката Георгиос Кириакопулос.

Конкретните служители са били назначени в осигурителната каса, въпреки че са се явили на конкурс за работни места в държавната доскоро Земеделска банка. Конкурсът за набиране на персонал се е провел през 2008, но две години по-късно тогавашното правителство премахна конкретните работни места в банката с първата вълна бюджетни съкращения. След това предложили на успешно положилите изпитите служители, чиито назначения били обявени в Държавен вестник да започнат работа в ИКА, където и били разпределени.

Преди по-малко от месец обаче Административният съд в Атина издал решение, според което назначенията са незаконни и 462-та служители бяха уволнени. Както посочват от синдикалната организация, междувременно се готвят назначенията на други 462-ма души за същите места.

“На практика ще заместят едните служители с други. Дори не говорим за прилагане на гласувания закон, според който за да се назначи един, ще трябва да напуснат 10 служители”, подчерта Кириакопулос.

В обръщението си една от уволнените служителки не скри огорчението си, че “явно биографията и професионалният ми опит в папката на конкурса не са били достатъчни и е трябвало да добавя и партийна принадлежност”. От своя страна синдикалният лидер не коментира намеците за наличието на политически мотиви зад уволненията им и назначенията на други кандидати. Въпреки това е факт, че уволнените служители са били назначени по време на мандата на правителството на ПАСОК, а днес водеща роля в кабинета има Нова демокрация. Полемиката не се различава по нищо с годините до 2010, когато двете партии се разменяха в управлението и всяка от тях обвиняваше другата, че пълни държавния сектор със “своите хора”.

От синдиката посочиха, че скоростното издаване на съдебното решение, с което назначенията на 462-та служители се обявяват за незаконни е най-малкото съмнително, “когато знаем колко бавно действа системата на правораздаване в страната”.

Въпреки това лидерът Георгиос Кириакопулос подчерта, че “ние искаме и едните, и другите колеги, защото персоналът наистина не достига”. В подкрепа на думите му от синдиката изнесоха данни, според които средното време за издаване на пенсия в Гърция е 15 месеца.

Синдикалистите заявиха, че протестите няма да престанат, докато въпросът не бъде решен в полза на служителите и обявиха за утре 24-часова стачка в подразделенията на ИКА в цялата страна.

Категории: Общество безработица Национална осигурителна каса ИКА осигуровки служители уволнения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus