Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Върховният съд поиска имунитета на съпругата на лиидера на Златна зора

11 Октомври 2013 / 18:10:12  GRReporter
811 прочитания

Комисията по етика в гръцкия парламент внесе предложение за сваляне на депутатския имунитет на трима депутати от Златна зора. Става дума за Георгиос Герменис, известен и като Киадас, Панайотис Илиопулос и Евстатиос Букурас . Следователите, които водят разследването по случая с дейността на екстремистите възнамеряват да повдигнат срещу тях обвинения за ръководство и участие в престъпна организация с цел нарушаването на държавното устройство. В подготвеното вече обвинение се посочва, че тримата са извършили подготвителни действия за нападения срещу демократични институции.

Комисията по етика внесе също предложение за снемане на имунитета на други трима депутати за различни провинения. Единият от тях е Илиас Касидиарис за сблъсъците в Крит, Илиас Панайотарос за нарушаване на обществения ред и Хрисоваландис Алексопулос - за създаването на незаконно радио.

Решението на комисията е било прието с осем гласа „за” и един „въздържал се” от Златна зора. Гласуването на решението от пленума на парламента ще се проведе в сряда.

В четвъртък разследващите съдебни власти внесоха в министерството на правосъдието нов документ, с който поискаха да бъде снет имунитетът на депутатката Елени Заруля – съпруга на задържания вече лидер на Златна зора Никос Михалолиакос.  

В аргументацията на искането се посочва, че ще й бъдат повдигнати обвинения за незаконно притежание на муниции. Става дума за патрон с диаметър 7,65 мм, който бе открит в пътническия сак на Елени Заруля по време на посещението й при съпруга й в Главното полицейско управление на област Атика. В досъдебната преписка по случая се описва, че „на 30 септември 2013 в 16:40 и по време на посещението й в ареста на Главното полицейско управление в страничен джоб на пътнически сак бе намерен един патрон с надпис на дъното «Geco 7,65».

Когато парламентът гласува свалянето на депутатския й имунитет Елени Заруля ще бъде обвинена за незаконно притежание на муниции и внасянето им в полицейски участък.

В същото време в парламента бе внесена поправка, в която се предвижда прекъсване на държавното финансиране на парламентарните партии, чиито членове са обвинени за сформиране на престъпна организация.

Докато разследването за дейността на златнозорците продължава, нови разкрития показват колко дълбоко са успели да навлязат те сред полицейските среди. Според статия във вестник То вима само преди няколко месеца стотици полицаи са се готвели да сформират „Златна полииция, т.е. официален синдикален орган на  Златна зора. Конкретните полицаи са имали пряк контакт с партийните депутати и практически са се готвели да изразят по най-официален начин техните крайни позиции за действие срещу чужденците и други социални групи.

Все пак ръководството на гръцката полиция и представители на синдикалните органи на униформените успели да осуетят тези намерения преди полицаите – екстремисти да успеят да ги осъществят. 

Категории: Политика парламент следователи депутатски имунитет държавно финансиране Елени Заруля
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus