Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

“Хайл Хитлер” изгони депутат от Златна зора от парламента

17 Май 2013 / 15:05:19  GRReporter
1847 прочитания

Бурен скандал, който завърши с изгонването от залата на депутата от Златна зора избухна в гръцкия парламент тази сутрин. Председателстващият Янис Драгасакис от СИРИЗА нареди на охраната да изкара от залата депутата на крайнодесните Панайотис Илиопулос, заради ругатните, които отправи за лицето на лидера на опозицията Алексис Ципрас. Това разяри златнозорците, които излязоха заедно в знак на протест, а някои от тях не се поколебаха да извикат нацисткия поздрав “Хайл Хитлер”.

Всичко започна по време на дискусията за парламентарен контрол. Когато получи думата, за да представи въпроса си, който попада в компетенцията на финансовото министерство, депутатът от Златна зора нарече лидера на СИРИЗА “мистър Алексис” и го обвини, че “спи зимен сън и очаква да се събуди като премиер”.

Председателстващият депутат от СИРИЗА Янис Драгасакис го прекъсна с думите:

- Това, което казвате е ругатня и не е по темата. Призовавам Ви да развиете своя въпрос. В противен случай ще бъдат предприети мерки.

Но златнозорецът продължи в същия дух, в резултат на което председателстващият нареди да бъде повикан началникът на охраната на парламента, като се позова на правилника на народното събрание.

Това негово действие предизвика ръкопляскания сред депутатите от останалите партии. Разяреният Панайотис Илиопулос им отвърна с фразите: “гледайте си работата, смешници”, “ръкопляскайте, заблудени”, “ако вие искате да се борите за демократичната дъга, ние ще се борим за гръцката дъга”, “седнете долу, не можете да победите национализма”.

- Отнемам Ви думата, каза Янис Драгасакис.

- Отнемете думата от себе си, отговори златнозорецът.

- Тук не се намирате в банда, беше следващата реплика на председателстващия.

- Бандата сте Вие и партийката, към която принадлежите, продължи предизвикателно Панайотис Илиопулос.

- Отнемам Ви думата. Затворете микрофона. Да не се протоколира нищо. Можете ли да спрете? Отидете си, за да не ви изгоним по друг начин, предупреди Янис Драгасакис и стана от мястото си в приложение на член 79 от правилника, който гласи: “Преди да отнеме думата от депутат, председателят на парламента се изправя и призовава депутата да престане да се държи по непримлив начин. Ако той не престане, председателят обявява наказанието за отнемане на правото на изказване”.

Но тъй като депутатът-златнозорец отказа да се подчини на неговия призив, Янис Драгасакис обяви, че прилага член 80 от правилника на парламента, според който “в особено тежки случаи председателят може по своя преценка да предложи на депутатите да гласуват вот на недоверие за непристойно за парламента поведение на депутат, който продължава да се държи неприемливо, вместо да предприеме дисциплинарни мерки”.

В този момент всички депутати от Златна зора станаха, а някои от тях извикаха “Хайл Хитлер”.

Веднага след това от партията издадоха съобщение, в което обвиняват медиите за клевета срещу Златна зора. “Въпросната провокаторска фраза “Хайл Хитлер” бе казана от депутата на СИРИЗА Ставрос Кондонис. Призоваваме папагалчетата на системата, които я свързаха със Златна зора да променят публикациите си. В противен случай срещу тях ще бъдат предприети правни действия за разпространяване на лъжи и за клевета”, се посочва в него.

Гръцки медии припомниха, че конкретният депутат има татуировка с нацисткия поздрав "Зиг хайл" на ръката си, както се вижда ясно на снимката, която самата партия разпространи след една от поредните си кампании на “събиране на кръв само за гърци”.

 

Малко по-късно въпросният депутат от радикалната левица СИРИЗА отрече, че е изрекъл нацисткия поздрав в интервю за радио Вима 99,5. “Изненадан съм от наглостта им. Опитват се да изместят проблема към други, това е нещо нечувано. Депутатите от Златна зора, както и други депутати от опозицията изразиха недоволството си към председателстващия с думите: “Какъв “Хайл Хитлер” - как може да се чуват такива неща тук!”.

Депутатът от СИРИЗА каза още, че напоследък в гръцкия парламент се случват нечувани неща и припомни, че преди два дни депутатът от Златна зора Христо Папас призна един хвалебствен за лидера на нацистите Адолф Хитлер текст като “текст от младостта си”.

Партньорите в коалиционното правителство ПАСОК и Демократичната левица приветстваха решението на председателстващия Янис Драгасакис да въведе ред чрез прилагането на правилника на парламента.

В същото време според протокола от заседанието става ясно, че изразът “Хайл Хитлер” е бил изречен от депутата от СИРИЗА Георгиос Пандзас. Но от друга страна в текста не са описани всички пъти, в които се чу нацисткият поздрав, а те бяха най-малко три.

Категории: Политика парламент Златна зора СИРИЗА нацистки поздрав
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus