Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Въпреки протестите университетската реформа беше приета

28 Март 2013 / 20:03:06  Анастасия Балездрова
801 прочитания

Кратки сблъсъци между група протестиращи и отряд за борба с масовите безредици белязаха последния студентски протест срещу гласуването на плана за реформи във висшето образование “Атина”.

В Атина демонстрираха над 5 000 души. Част от студентите бяха дошли от провинцията, като например една група от Патра.

Традиционно първи поведоха протестните шествия членове на студентската и ученическа организация МАС на Комунистическата партия. Те проведоха шествие от площад Омония до Синтагма, където останаха пред парламента за повече от час. Студентите викаха лозунги и биеха барабани, докато депутатите приемаха проектозакона. Постепенно те се изтеглиха, за да дадат мястото си на студенти – привърженици на крайнолеви организации и партии.

 

Те се събраха пред сградата на Атинския университет. Започнаха с лозунгите много преди шествието да потегли към Синтагма през площад Омония и улица Стадиу.

“Студентите не са синдикална организация, те се борят за държавно и безплатно образование”. “Чуйте добре какво казват студентите: Храна, жилища и безплатно образование”. “Искаме работа, а не безработица. Долу ръцете от дипломите”, викаха ритмично те.

“Нито един студент няма да бъде отписан”, предупредиха те, тъй като в плана “Атина”, както и в гласувания през 2011 закон за висшето образование се предвиждат мерки срещу “вечните” студенти.

Когато стигнаха на улицата пред парламента те подпалиха знамето на обединена Европа, като викаха лозунга: “Масови сблъсъци навсякъде, да изгоним реформаторите”.

След това младежите се насочиха към булевард Василисис Софияс, която полицейските сили бяха блокирали с два автобуса. Студентите продължиха да викат лозунги и се насочиха с устрем към разположените отряди за борба с масовите безредици и удряха автобусите с пръчките на червените знамена, които носеха.

Полицейските сили ги отблъснаха с малко количество сълзотворен газ. Студентите останаха там за повече от час и викаха яростно лозунги, но не последваха други сблъсъци.

След това отстъпиха и тръгнаха в посока на Атинския университет. След 18:00 движението по улиците в центъра на Атина беше възобновено.  

Планът беше приет малко по-рано след поименно гласуване. Той предоставя възможността за създаване, сливания, разделяне, промяна на имената и закриване на специалности дори след началото на академичната година.

Освен това се определя броят и начинът на прием на кандидат-студентите в различните факултети.

Протести имаше също в Солун, където участваха и студенти от Серес, в Патра, както и възпитаниците на Политехническия факултет в Ксанти. 

Категории: Общество студентски протести план Атина университети сблъсъци полиция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus