Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Въпреки кризата гърците са сред най-здравите граждани на Европа

05 Март 2013 / 17:03:01  GRReporter
1244 прочитания

Гърците живеят над осем години повече в добро здраве от германците и средно 4,5 години повече от западноевропейците. Това сочат данните на изследването на Eurostat за средната продължителност на живот на гражданите в различните страни на Европейския съюз.

Европейският статистически институт предвижда, че гъркините родени през 2011 не се очаква да се изправят пред сериозни здравни проблеми, докато не достигнат 67-годишната си възраст. В по-добро състояние от тях са жените родени в Малта и в Швеция, за които е изчислено, че може да се сблъскат със сериозни здравни проблеми след 70-тата си година. При мъжете в Гърция за критична възраст се смята 66 години, за шведите е 71-та им година, а за тези в Малта е посочена 70-годишнина. Гръцките медии отдават особено значение на това, че очакванията за качеството на живот в кризисна Гърция са много по-добри, отколкото в икономически стабилната Германия.

Очакването за живот без сериозни здравословни проблеми при германците е 58,7 години при жените и 57,9 години при мъжете, предава Етнос. В най-лошо състояние са гражданите на Словакия и Словения, за които се очаква да живеят в добро здраве до 52-рата си година.

Много учени твърдят, че доброто здраве на гърците се дължи на естествено наложената им средиземноморска диета, в която преобладават зехтина, рибата, бобовите растения, плодовете и зеленчуците, както и виното в умерени количества.

Спазването на нормален режим на хранене, като се набляга на традиционното за средиземноморските страни меню може да намали с 30% вероятността от инфаркт, инсулт и сърдечно-съдови заболявания. Това са резултатите от изследване проведено в Испания за една година между 7447 души на възраст от 55 до 80 години в рискови групи – с наднормено тегло, пушачи, някои с диабет, други с висок холестерол, предава New York Times, който се позовава на доклада публикуван в специализираното списание The New England Journal.

До този момент доказателствата, че средиземноморската диета намалява риска от сърдечно-съдови заболявания бяха слаби. Базираха се главно на проучвания, които се позовават на данните, че хората от средиземноморските страни по-рядко боледуват от сърдечно-съдови заболявания. Факт, който би могъл да се дължи и на други фактори освен на средиземноморската диетата.

Експерти в областта на сърдечно-съдови заболявания заявяват, че проучването е триумф, защото показва, че средиземноморската диета има точно толкова голям ефект при намаляване на риска от сърдечни болести, колкото и използването на най-строгите медицински методи. Резултатите от изследването са приветствани от много широк кръг специалисти. Изданието цитира професор Рейчъл Джонсън от Американската сърдечна асоциация, която подчертава, че изследователската група в Испания се е съсредоточила върху ефекта, който диетата оказва върху намаляването на риска от сърдечен удар и инсулт, а не към обичайните цели за намаляване на теглото или холестерола. «Това е най-важното и има най-голям смисъл», казва тя.

Специалистите съветват хората, които са в рискови групи и искат да намалят вероятността от тези смъртни заболявания да избягват търговските марки сладкиши и десерти в магазините. Да ограничат консумацията на млечни продукти и преработени меса и да наблегнат на пилешкото месо, пуйката, зеленчуците, ядките и ориза. Три пъти в седмицата да включват в хранителния си режим някакъв тип риба или морски дарове, дори и продуктите да са консервирани или замразени. Да пият вино вместо твърд алкохол и да не тормозят тялото си със сладки газирани напитки. Да ядат неограничено количество плодове и да използват колкото се може по-често зехтин, вместо други типове мазнини. Червеното месо не е нужно да бъде напълно изключено от менюто, но е добре да се консумира колкото се може по-рядко.

Категории: Общество здравословен живот средиземномирска диета Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus