Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Война с портокали и сълзотворен газ на фермерския протест в Атина

20 Декември 2013 / 17:12:32  Анастасия Балездрова
1008 прочитания

Около 1 000 фермери от Крит и други региони около област Атика се събраха в Атина, за да протестират срещу данъчното облагане на земеделските земи. Фермерите от Крит пристигнаха в ранните часове на деня на пристанището в Пирея. Около 12:00 участниците в протеста вече се намираха на площад Синтагма, където слушаха речите на своите представители.

На около 100 метра от там, на улица Стадиу, полицейски екипи бяха блокирали един камион, с който фермери от Навплио и Аргос бяха докарали 2 тона портокали, за да ги раздадат на гражданите. Представители на земеделците и депутатът от СИРИЗА Михаил Крицотакис призоваха полицаите да оставят камиона да стигне до Синтагма.

Силите на реда отказаха категорично да позволят на камиона да се придвижи и спре на централния площад и така делегацията се върна обратно на площада. Малко по-късно всички участници в протестния митинг отидоха до камиона, откъдето започнаха да пренасят кашоните с портокали на ръце.

Веднага след това те се насочиха към страничния вход на парламента на булевард Василисис Софияс. Той бе блокиран от три полицейски автомобила, а отряди за борба с масовите безредици охраняваха тротоарите от двете страни и не позволяваха на никого да премине. Когато фермерите пристигнаха, някои от тях се опитаха да дадат на полицаите портокали, като им казваха, че се борят и за имотите на техните родители. Междувременно делегация, съставена от техни представители и депутата от СИРИЗА влязоха в парламента, за да предадат протестна нота.

Първоначално навън нямаше напрежение, но когато група фермери започнаха да стават по-настоятелни, бяха отблъснати от полицията. Тогава намиращите се по-назад решиха да използват портокалите като „оръжие” и започнаха да ги хвърлят срещу силите на реда и в двора на парламента.

Първоначалните планове на фермерите да продължат протеста си пред министерството на финансите не се реализираха, тъй като около 15:00 те бяха заобиколени от полицейски сили, които използваха малко количество сълзотворен газ, за да ги разпръснат.

По време на срещата в парламента представителят на Общогръцката конфедерация на асоциациите на земеделските кооперативи Константинос Скиадас обвини правителството, че вместо да подкрепи земеделския сектор, налага на фермерите данъци, които те не могат да изплатят.

Заслужава да се отбележи, че данъкът върху земеделските земи се изчислява с основна от 1 евро на декар. Допълнителните фактори, които променят цената са зависимост от това къде се намират, за какво се използват, дали се поливат и дали са застроени.

В същото време общинските служители проведоха протест пред министерството на вътрешните работи. С коледни песни, чиито стихове промениха с лозунги срещу министъра и политиката на правителството те се обявиха срещу програмата за доброволно мобилност между общините, която бе обявена преди няколко дни.

Освен това те носеха със себе си касичка със снимката на бившия министър Михалис Ляпис, който бе арестуван през седмицата за документална измама и иронично „събираха пари” в негова подкрепа. Те заплашват със стачки по време на празниците и така вероятността Атина и Солун да потънат в отпадъци на Коледа и Нова година е доста голяма.

Този път служителите имат на своя страна кметовете, сред които и кметът на Атина Георгиос Каминис. Той, както и колегата му от Солун Янис Бутарис заявиха, че служителите в двете общини не са повече от необходимия брой. Те обвиниха министерството, че е направило изчисленията си въз основа на стари данни. От своя страна заместник-министърът на вътрешните работи Леонидас Григоракос посочи, че мотивите на кметовете са свързани с предстоящите местни избори.

Категории: Общество земеделски протест данъчно облагане земеделски земи общински служители
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus