Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Влаковете спират в четвъртък и петък

29 Януари 2013 / 19:01:44  Виктория Миндова
934 прочитания

Синдикалната организация към държавните железници ОСЕ обяви 48-часова стачка  на 31 януари, четвъртък и първи февруари, петък. Стачните дейстия са част от масовите протести на държавно управляваните фирми срещу въвеждането на единната щатна таблица за заплащането в публичната сфера. Двудневна стачка по същото време обявиха и пристанищните работници, както и служителите в здравния сектор. Синдикатът на гръцката електрическа компания ГЕНОП-ДЕИ също обяви в четвъртък 24-часова работна стачка.

Във вторник сутринта Съюзът на шофьорите на автобуси от градския транспорт събра своите членове на общо заседание, за да се обсъди как да продължат стачните действия.

Около четири хиляди шофьори от градските автобусни линии се събраха в спортната зала “Мир и приятелство”, за да установят единна позиция дали да продължат петдневната стачка, която обявиха в края на миналата седмица или да я преустановят, за да прегрупират силите си. Автобусните шофьори, подобно на служителите в метрото са заплашени от гражданска мобилизация, ако не се подчинят на закона и не прекратят стачните действия.

В понеделник сутринта Атинския съд обяви стачката им за незаконна, но протестиращите не я прекъснаха. Правителството предупреди, че не се страхува да предприеме крайни мерки и да наложи гражданска мобилизация, ако работниците от градския транспорт продължат да стачкуват въпреки неправомерния характер на протеста им.

Заседанието на шофьорите на автобуси продължи над шест часа без се достигне до единодушно решение какви трябва да са следващите им протестни действия, за да избегнат гражданската призовка, но да продължат да се борят за запазването на заплатите си.

Двете основни предложения, между които служителите трябваше да изберат е дали да продължат активните стачни действия или да ги прекратят временно.

Председателят на синдиката Леонидас Скулос поиска служителите да упълномощят него и останалите 16 членове на управителния съвет да започнат преговори с правителството. На масата на преговори искат да поставят запазването на Колективния трудов договор в тяхната професия, както и нивото на заплатите. Скулос настоя, че ако шофьорите на автобусите бъдат неотстъпчиви, както служителите в метрото миналата седмица, то правителството ще смачка техния протест с издаването на призовка за гражданска мобилизация. Наказанието за неподчинение на призовката за гражданска мобилизация е три месеца затвор, каза пред GRReporter миналата седмица служител от метрото, който бе принуден да се върне на работното си място.

Леонидас Скулос предлага служителите да отстъпят засега от активните стачни действия, да дадат възможност ма синдикалното управление да влезе в диалог с ресорното министерство, за да намерят начин да запазят Колективните си трудови договори. Въпреки това, той заедно с други синдикални лидери смятат, че шофьорите на градските автобуси трябва да подкрепят общите стачни действия на 31 януари и да се проведе ново общо събрание на 14 февруари.

Проблемът в един от най-големите профсъюзи, какъвто е този на шофьорите на автобуси е, че голяма част от служителите в сектора нямат доверие на синдикалните си лидери. Те смятат, че правата им няма да бъдат защитени и искат активните стачни действия да продължат, без оглед на последствията, които могат да се очакват с активирането на гражданската мобилизация. По-крайните гласове в профсъюзната организация предлагат стачката да продължи до края на седмицата и ако междувременно правителството пусне в действия мярката за мобилизация на стачкуващите, да се организират окупации на депата по райони в столицата.

Дебатите около бъдещето на стачката не минаха без инциденти. След около четири часа разисквания какви трябва да бъдат следващите стъпки на шофьорите, напрежението започна да расте и се стигна да леки ръкопашни схватки. Разискванията на два пъти бяха спрени, за да се въведе ред в залата. Накрая дебатът трябваше да завърши с гласуване с вдигане на ръка, което се провали. Главният секретар, който водеше процедурата зави, че не може да прецени кое от двете основни предложения е събрало повече гласове. Председателството на синдиката предложи гласуването да бъде отложено за петък тази седмица, което се посрещна с освирквания. Крайното решение бе гласуването да се проведе във вторник, като резултатите се очаква да излязат късно вечерта.

Междувременно във вторник Атина остана без автобуси.

Категории: Общество стачки блокади Гърция криза градски транспорт
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus