Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Високите пенсии са най-големите губещи от новите финансови мерки

12 Август 2012 / 14:08:06  GRReporter
5393 прочитания

До края на август лидерите на трипартийното гръцко правителство трябва да решат какви съкращения ще бъдат извършени при пенсиите, еднократните обезщетения при пенсиониране и помощите. Списъкът със съкращения в размер на 5 милиарда евро (до 2 милиарда евро от пенсии и еднократни обезщетения при пенсиониране, и до 3 милиарда евро от помощи през периода 2013-2014) вече е изготвен от министъра на труда и социалното осигуряване Янис Вруцис в тясно сътрудничество с министерството на финансите, което е поискало да бъде изчислена фискалната полза от всяка мярка поотделно. Така пакетът с мерки ще бъде придружен от подробни изчисления и лидерите на партиите ще могат да решат кои мерки да бъдат приложени и кои не, при положение разбира се, че бъде договорено с надзорната Тройка да се извършат съкращенията. Проблемът обаче е не само политически, нито чисто финансов, тъй като всяко „решение” от многото предложени, може да задълбочи други социални проблеми (да доведе например до увеличаване на безработицата и бедността).

Вече договорените съкращения

Вече за сигурно се смята спестяването на разходи за Осигурителните фондове чрез увеличаването на удръжките при пенсиите, премахването на премиите при допълнителните пенсии, и орязването на двойните пенсии. Сигналът за новите намаления от 1 януари 2013 бе даден от самия министър, който се позова на намаляването на заплатите и невъзможността на фондовете да изплащат от намалените си приходи пенсии на старите нива. Договорени са също така съкращенията при социалните помощи (в рамките на свиването на социалната държава поради липса на средства), при еднократните обезщетения при пенсиониране и увеличаването от 15 на 20 години на минималния осигурителен стаж за получаване на минимална пенсия. Последното увеличение се разглежда като алтернатива на увеличаването на възрастта за пенсиониране и като мярка за ограничаване укриването на пенсионни вноски (мнозина се стремят да си осигурят минималната пенсия като плащат вноски 15 години, и после продължават да работят на черно).

Двата сценария за поетапни съкращения при пенсиите

Предвиждат се поетапни съкращения при пенсиите от 700 евро и нагоре. По-вероятният сценарий предвижда удръжки в размер на 2% за пенсиите до 1 000 евро, 3% за пенсиите от 1 000 до 1 300 евро, 5% за пенсиите от 1 300 до 1 600 евро, 10% за пенсиите от 1 600 до 2 000 евро и 15% за пенсиите от 2 000 евро и нагоре. Удръжките ще се налагат върху цялата сума на пенсията и за първи път ще трябва да плащат и тези, които до момента не бяха засегнати (пенсионери с пенсии от 700 до 1 000 евро). Властите обаче разглеждат и втори сценарий с по-големи удръжки: 5% (вместо 2%) при пенсиите от 700 до 1 000 евро, 8% (вместо 3%) за пенсиите от 1 000,01 до 1 300 евро, 10% (вместо 5%) за пенсиите от 1 300,01 до 1 600 евро, 12% (вместо 10%) за пенсиите от 1 600,01 до 2 000 евро и 15% (както и при първия сценарий) за пенсиите от 2 000 евро и нагоре. План Б ще засегне най-много пенсиите от 700 до 2 000 евро, каквито получават по-голямата част от пенсионерите, като по този начин ще бъдат спестени повече разходи за осигурителните фондове. Така например, пенсионер, получаващ пенсия в размер на 1 050 евро според първия сценарий би губил по 31,5 евро на месец, а според втория - 84 евро на месец. Двойно повече пари ще се губят при пенсиите от 1 400 евро, тъй като според първата скала загубата би била в размер на 70 евро, а според втората – в размер на 140 евро месечно.

Списъкът с мерки на министерството на труда

В списъка на министерството на труда и социалното осигуряване са включени минимум 10 основни сценария за съкращения на разходи с различни варианти, чиято стойност се изчислява в момента. Тези мерки предвиждат:

1. Увеличаване от 60 на 65 години на възрастовата граница за изплащане на добавката за социална помощ (ЕКАС) на хората с ниски пенсии.

2. Постепенното увеличаване от 15 години (4 500 дни) на 20 години (6 000 дни) на минималния осигурителен стаж, даващ право на минимална пенсия, вместо увеличаването на общата възраст за пенсиониране с по 1 година до общо 2 години (т. е. от 65 на 67 години). Този вариант въпреки че остава на масата за преговори като възможен сценарий, изглежда вече се изоставя (ще „взриви” програмата за намаляване броя на работещите в публичния сектор чрез обсъждания „трудов резерв”, и ще увеличи опасността от безработица както сред младите, така и сред по-възрастните, без да е сигурно, че ще донесе на фондовете 550 милиона евро годишно, както се смята).

3. Орязване на двойните пенсии (основният сценарий предвижда намаляване с 35% на по-голямата пенсия) включително и на вдовишките пенсии. Тази мярка се лансира вместо налагането на нови намалени тавани при пенсиите, от които така или иначе се правят удръжки.

4. Премахване на премиите и обезщетението за отпуск при допълнителните пенсии.

5. Намаление с 30 евро на социалната пенсия в Осигурителния фонд на земеделците (ОГА) - от 360 на 330 евро.

Категории: пенсии намаления съкращения осигурителни фондове финансово министерство Тройка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus