Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Виртуалните технологии в помощ на лечението от рак

11 Април 2013 / 17:04:44  GRReporter
1016 прочитания

Гърция става домакин и главен координатор на международния проект за изследване и подобряване на терапията на рака CHIC (Computational Horizons in Cancer). Програмата цели да създаде компютъризирани модели за визуализация на различните видове рак, както и техники свързани с персонализираното лечение на болестта.

Целта е да се създаде база данни, които да се внедрят във Виртуален модел на човешката физиология (Virtual Physiological Human). С помощта на клинични, хистопатологични изображения, както и постоянен молекулярно-генетичен контрол на пациента, учените ще бъдат в състояние да се видят през стимулатор какво би се случило, ако се приложи една или друга терапия, и как ще се отрази на нормалните тъкани около туморното образование.

“Гърция става международен координатор на една голяма изследователска програма. Това е успех, който прави една наша дългогодишна мечта реалност и дава признание за иновационния ни принос към европейския и международни изследователски програми в предишни години”, казва официалният координатор на CHIC Георгиос Стаматакос, който е директор на научно-изследователския институт In Silico – Онкология към Института за комуникации и компютърни системи (ICCS) в Гърция.

Средиземноморският институт е избран за ръководител на програмата след провеждане на международен конкурс от Европейската комисия. В изследователската програма взимат участие общо 17 специализирани организации, които се включват в проучването. Общата стойност на бюджета е 10,6 милиона евро, от които 1,13  милиона евро са насочени за дейността на ICCS. Проучванията се финансират от Европейската комисия в рамките на изследователската програма Horizons 2020 (2014 - 2020).

Изследователската дейност на участниците в проекта може да бъде определена като сложна комбинация от наука, технология и клинична медицина, която се съсредоточава върху растежа на злокачествените тумори и търси нови терапевтични методи за третирането на туморни тъкани във всички мащаби, които имат биологично и клинично значение.

Професорът по биоинжинерство в Пенсилванския университет Рави Радакришнан казва, че визията на този проект е учените да приспособят събраните в процеса данни за индивидуализиране на лечението. Всички учени, които участват в проекта се стремят да разработят набор на основните принципи, инструменти, методи, за да могат безопасно да подобрят терапията на болните.

“Международното сътрудничество по конкретния проект е още по-важно за страната ни в периода на криза, защото открива нови хоризонти за изследователската ни дейност и за научните кръгове в Гърция”, казва пред Вима Андониу Моропулу от Политехнически университет в Атина. Георгиос Стаматакос настоява, че ракът не е само болест, но и природно явление. Като такова, учените смятат, че неговото усвояване може да се развие в математически модели, които да дадат отговор на много от неизвестните в областта.

Категории: Общество рак лечение Гърция изследователска дейност Атина CHIC
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus