Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Вилите на висшето общество

22 Август 2014 / 11:08:52  GRReporter
1050 прочитания

Ако случаят с холандското кралско семейство, което пръсна 461 000 евро за една ограда на вилата си в община Краниди, Пелопонес, шокира дори самите холандци, на практика това е само капка в морето в сравнение със случващото се в региона.

Без да преувеличаваме, районът се е превърнал в притегателен център за гръцки и чуждестранни свръхбогати бизнесмени, които строят там суперлуксозните си вили. Както показва и посветен на темата репортаж на вестник „Катимерини“, заради холандския крал, купил през 2012 и впоследствие обновил луксозната постройка, бе подписано специално решение от три гръцки министерства (на околната среда, на мореплаването и на вътрешните работи), за да може да се построи законно специален кей за кралското семейство, който да води направо във вилата, разположена на около 7 декара площ, - „от съображения за националната сигурност“.

Но холандското кралско семейство не е единственото, поискало подобно нещо. Брокерката Марта Гуту посочва: «Изискването на повечето кандидат-купувачи е да имат достъп до крайбрежната ивица и по възможност плажът да е само техен».

От друга страна кметът в оставка Димитрис Камизис обяснява това явление по следния начин: «Нашият район, благодарение на чудесния си плаж привлича гръцки и чуждестранни магнати вече 30 години, с всички възможни последствия от това».

Пряката последица от това струпване на богаташи в Краниди е главоломното повишаване на цените на недвижимите имоти. В някои случаи цената на декар достига 1 милион евро!

Местните жители са се ориентирали към строителството, недвижимите имоти и услугите, изоставяйки земеделието и животновъдството. Краниди се изпълни с райски кътчета, с вили, «на които биха завидяли и на остров Миконос», с басейни, площадки за хеликоптери, добре поддържани тревни площи.

«Традиционно Краниди беше предпочитано от французите», разказва Марта Гуту, «а сега тук почиват минимум 50 семейства на гръцки корабни магнати». Бидейки богати наистина „от люлката“, пришълците в Краниди почти не предизвикват напрежение, като не са редки случаите и на дарения, като това в здравния център на района. «През последните три години има засилен интерес за покупка на имот и от страна на руски милионери, имали сме и араби», споделя брокерката. Искането обаче за имот с пряк достъп до плажа е утопично. «Има свободни къщи, но не точно до морето», обяснява тя. Във всеки случай обаче «тазгодишното раздвижване е безпрецедентно, просто най-вероятно няма да има ефект, защото повечето кандидат-купувачи идват с очакването, че цените са паднали, което не винаги става», отбелязва Марта Гуту.

Неотдавна в района започнаха да функционират пилотно два хотелски комплекса от международна верига, които отговарят на много високи стандарти. Същевременно се обсъжда и местоположението на още два комплекса от същата величина. Следователно новините са изключително за богатите, завишените цени обаче отблъскват туристите от средната класа, а дори и местните се чувстват понякога като аборигени, които виждат морето само с бинокъл.  

«Много сериозен е проблемът с водата, тъй като басейните и градините имат нужда от големи количества, докато водоносният хоризонт в района се изчерпва», предупраждава кметът в оставка  Димитрис Камизис.

 

 

Категории: богаташи вили община Краниди Пелопонес холандско кралско семейство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus