Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Великден... е опасен за вашето здраве

18 Април 2014 / 10:04:32  GRReporter
1105 прочитания

Великден без нарушено храносмилане, диспепсия и незначителни инциденти, почти не съществува! Вижте какво може да се случи на организма ви през празничните тези дни и как да се пазим от всеки потенциален риск.

За повечето от нас Великден съвпада с един от 7-те смъртни грехове - лакомията, дори ако 40-те дни на пост, предшестващ Великден, са насочени именно този грях. Пестеливата диета на Великия пост е насочена към индивидуалното въздържание и въздържанието от вкусови удоволствия.

Следователно, ако сте от тези, които настояват за основното послание на празниците и са успели, дори и частично да постят през последния месец, трябва да бъдете особено внимателни при храненето и пиенето на Велика събота и в деня на Великден.

Постите, преди и след

Не забравяйте, че постите не се правят, за да имате след това позволението на църквата, за да се нахраните изобилно на великденската трапеза. Все пак,  ако постите по тази причина, това е грешно. По-конкретно, грешната нагласа няма не е заради религиозната част на поста, а заради вашето здраве. Трябва да разберете злото, което причинявате на тялото си , ако след  40-дневен срок на въздържание от месо, животински продукти и алкохол, се нахвърлите на агнето на шиш и всичките екстри, които ще намерите на празничната трапеза .

Както вече знаете, в цяла Гърция и навсякъде на земята , където се празнува християнската Пасха , със сигурност ще намерите червени великденски яйца, агнешко или козе на шиш или фурна , много домашно приготвени баници и изобилие от вино.  Преди  да се отдадете на великденските ястия, да си припомним с  какво да внимаваме, за да прекараме и Велики понеделник под пролетното слънце , а не вътре в  на легло, полуприпаднали.

С какво може да се сблъскате

Проблемите в стомашно-чревния тракт са най-чести в случаите, когато дълъг период на гладуване или диета  е последван от големи трапези. Преяждането след пестелива на храна диета се натрупва в стомаха и червата, и води до проблеми като лошо храносмилане, подуване на корема и запек. Всички тези ситуации се утежняват с големи количества алкохол, които се консумират през  тези дни и нощи.

За да се избегнат неприятните изненади, не забравяйте супата „магирица”,  тъй като традицията се е погрижила за вашето здраве преди вас. Супата от съботния ден, която е сравнително лесно смилаема и подготвя системата да не се срине напълно от неизбежната прекалена консумация на месо на следващия ден.

Сърдечно болни и диабетици

Би било добре, ако имате проблеми със сърцето си, да бъдете внимателни този ден с количествата храна и сол, които ще погълнете. Ако имате диабет, знаете, че е добре през  празничните дни  да бъдете още по-внимателни с избора си, след като ще има много вредни деликатеси.

Как да избегнете всичко това?

Спомнете си през празничните дни всичко, което знаете за правилното хранене, и няма да има изненади:

  • Прекъснете постите постепенно, за да не предизвикате стомашен шок на организма си.
  • Избягвайте да си хапвате между основните хранения, за да контролирате по-добре количествата храна, които изяждате.
  • Започнете храненето си винаги със салата, за да се напълни стомахът ви първо с растителни фибри, и по-малко с месо и въглехидрати.
  • Пийте много вода дни преди празничната трапеза и дни след това.
  • Не прекалявайте с порциите. Помнете, че половината порция трябва да е от зеленчуци, 1/4 – от въглехидрати, а останалата четвърт- протеини.
  • Ако пиете много, погрижете се поне да сте добре нахранени
  • Не ставайте от трапезата чак като сте абсолютно заситени, защото тогава ще сте вече прекалили. Яжте бавно и дайте възможност на мозъка си да се „засити”.

Не губете времето си само на масата, колкото и привлекателно да ви изглежда.

Не превръщайте празничните дни в дни на ядене, и не се опитвайте да опитате всичко. Стойността на празничната трапеза е във възможността да сте с любимите си хора.

След агнето, отидете на разходка и помогнете на тялото си да се възстанови след яденето.Имате много време, което в други дни не ви стига. Честит Великден!

Категории: Великден празнична трапеза пости опасности
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus