Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

В предградието Маруси първите велосипеди под наем в Атина

01 Април 2013 / 17:04:49  Анастасия Балездрова
1798 прочитания

 От днес жителите на атинското предградие Маруси могат да се придвижват по възможно най-екологичния начин – с велосипед, независимо дали имат свой или нямат. 70 чисто нови велосипеди бяха инсталирани в шест различни краища на Маруси. Желаещите да ги ползват могат да ги вземат от едното и да ги върнат на друго място.

GRReporter посети едно от местата, където са инсталирани велосипедите – до спирката на електричката. И шестте пункта се намират на централни места в непосредствена близост до средства за масов транспорт. Така желаещите могат да изберат да се движат през целия ден само с колелото илида комбинират с автобус или електричката.

В първия ден от началото на инициативата половината велосипеди вече бяха ангажирани. Нови и лъскави, те примамваха минувачите, които спираха за да се информират по какъв начин могат да ги ползват.

Цената за едно денонощие е 1 евро, за седмично ползване – 3 евро, а абонаментът за една година – 29 евро. Желаещите първо трябва да се регистрират в системата. След това могат да вземат велосипедите като използват картата CycloCard или своето име в системата CycloName.

Освен до спирката на електричката, велосипеди има на площад Ироон, площад Агиас Лаврас, пред сградата на община Маруси, пред кино “Мимис Фотопулос” на улица Агиу Константину и на спирката на електричката “Нератзиотиса”.

"Идеята е добра", казаха приятелите Никос и Янис, докато разглеждаха на информационния екран начините за ползване на велосипедите. "Това, което ни притеснява е, че велосипедни алеи почти няма и улиците не са много подходящи за придвижване с колело".

По велосипедите се заглеждаха повече мъже, отколкото жени. Те предизвикаха интереса дори на хора, които минаваха от мястото със собствените си велосипеди. Те също могат да се възползват от услугата, като заключват колелата си до тези под наем.

Организации, които се занимават с популяризирането на велосипедния транспорт изтъкват подобни аргументи.

“Идеята е чудесна и ние я приветстваме”, каза пред GRReporter отговорничката на асоциация “Приятели на велосипеда” Лина Хадзиалексиу и допълни: “Въпросът е в това, че преди да започват подобни програми е добре да се създаде необходимата инфраструктура. Да започнат с малки велосипедни алеи, които постепенно да удължават”.

Тя посочи, че основното притеснение на асоциацията е сигурността на ентусиастите, най-вече защото шофьорите в Гърция нямат навика и културата да карат внимателно и пазят велосипедистите. “Хората, които ползват велосипеди под наем нямат опита и познанието за атинските улици, както един велосипедист. Опасенията ни са, че програмата може да се затрудни от движението по улиците”.

Мнението на асоциацията е, че подобни инициативи са в правилната насока, но е необходимо да се предприемат комплексни мерки за популяризирането на велосипедния транспорт.

“В Маруси много от улиците са тихи, а други са превърнати в пешеходни алеи. В Атина също има много места, които са подходящи за каране на велосипед и предлагат интересни маршрути”.

Какъв е съветът на Лина към ентусиастите, които се готвят да полетят на две колела: “Да спазват стриктно правилника за движение по пътищата и никога да не забравят, че шофьорите не го спазват. От там нататък всичко е въпрос на трейнинг и опит”.

Заслужава да се отбележи, че въпреки че сайтът и картата работеха безупречно, посоченият за информация телефон не работеше през целия ден.  

Категории: Общество велосипеди под наем Маруси
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus