Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

В Патра стартира първата програма за лечение с метадон

02 Септември 2014 / 09:09:07  GRReporter
656 прочитания

В затвора „Агиос Стефанос“ в град Патра започна лечението с метадон на първите деветима наркозависими затворници. Това става в рамките на първата цялостна програма на Организацията за борба с наркотиците (ОКАНА) за преодоляване на зависимостите с предоставяне на заместители, подписана от министъра на правосъдието и от заместник-министъра на здравеопазването.

Както заяви правосъдният министър Хараламбос Атанасиу, това е първото подобно звено, създавано в един от затворите на страната.

Министър Хараламбос Атанасиу

«Гърция се изравнява с най-развитите страни от Европейския съюз, които имат субституиращи програми в затворите и се хармонизира със съвременните научни постижения в тази област», добави министърът.

Трябва да се отбележи, че първите деветима наркозависими вече са подложени на предвиденото токсикологично изследване и на всички останали необходими медицински изследвания.

Програмата

Когато бъде напълно развита, програмата ще може да предоставя лечение на 150 затворници, като едновременно ще осигурява и психологическа и социална помощ на участниците, тъй като освен квалифицирания медицински персонал в нея участват и двама психолози и един социален работник.

Създаването на лечебното звено отговаря на реалните нужди на задържаните, тъй като близо 4 000 затворници в гръцките затвори са нарушители на закона за наркотиците, и повечето са наркозавимиси.

В близките планове на двете министерства и на Организацията за борба с наркотиците е стартирането на подобно звено и в затвора в Коридалос.

В свое изявление главният секретар по наказателна политика на правосъдното министерство Маринос Скандамис подчерта, че тази пилотна програма отразява философията на неотдавна приетия закон за веществата, предизвикващи зависимости, според който акцентът при борбата с наркоманиите се поставя върху лечението на наркозависимите, а не върху тяхното продължително изолиране в различни заведения.

«От страна на министерството благодарим на Организацията за борба с наркотиците за тази безпрецедентна инициатива. Надяваме се, че тя ще доведе до значителни резултати, които ще бъдат използвани и за затворниците в останалите затвори на страната», добави  Маринос Скандамис.

 

Категории: програма наркозависими затвор лечение метадон
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus