Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Увеличава се отпорът срещу Златна зора

10 Април 2013 / 11:04:28  GRReporter
1433 прочитания

Два месеца след акцията си в Триполи членове на Златна зора нахлуха отново в болница, за да търсят болногледачки-чужденки. В понеделник вечерта “ударна” група на ксенофобите нахлу в болницата в Каламата начело с местния депутат Димитрис Кукуцис.

Този път обаче охраната на болничното заведение не е позволила на златнозорците да правят каквото искат. “Те са се качилина етажа, където се намира 1-во вътрешно отделение. Там са ги пресрещнали членовете на охраната на болницата, които са ги попитали какво правят там. Когато членовете на Златна зора обяснили, че искат да констатират дали в болницата работят болногледачки-чужденки охранителите им попречили да влязат в стаите, като заявили, че те нямат никаква компетенция да провеждат подобни проверки”, разказа директорът на болничното заведение Георгиос Безос.

На следващия ден ръководството издаде писмено съобщение, с което се обяви срещу действията на неонацистите. По въпроса с болногледачките директорът увери, че болницата и държавните ограни, които са натоварени с тази задача следят стриктно кой изпълнява подобни задължения.

На излизане от болницата след неуспешния опит “да въведат ред” златнозорците се срещнали с група роми, които се намирали там, за да закарат един пребит 22-годишен техен близък. Според вестник Елефтерия от Каламата ромите, които били убедени, че младежът бил пребит от расисти, решили, че златнозорците са отишли в болницата за тях. Напрежението се покачило незабавно, ромите повикали свои близки и много бързо коридорите на болницата се изпълнили с хора, които искали обяснения от крайнодесните. Полицията пристигнала навреме, за да умири страстите.

Но неволите за крайнодесните не се ограничиха само в Пелопонес. Преди няколко дни жители, студенти и антифашистки организации в Закинтос проведоха протестно шествие до офиса на златнозорците на острова по повод посещението на партийния депутат Йоанис Лагос.

Поводът за неговото присъствие бе провеждането на акция за раздаване на безплатни хранителни продукти. По-късно същата вечер бе планирано мероприятие и реч на депутата пред местните поддръжници на Златна зора.

Когато протестиращите започнали да викат лозунги срещу неонацистите Йоанис Лагос и други членове на организацията тръгнаха срещу тях с ясното намерение да предизвикат сблъсък. Той бе осуетен от полицейските сили, които бяха отцепили региона от по-рано.

В разговора си с отговорния полицай депутатът почти нареди на силите на реда да принудят протестиращите да напуснат региона. В допълнение Йоанис Лагос поиска гаранции, че те няма да се появят отново вечерта, по време на партийното мероприятие.

“Дойдохме да помогнем и изведнъж сме изправени пред тези тук. Ако ги хвърлим в морето, виновните пак ще сме ние и ще ни наричат нацисти”, заяви той. В коментар за събитията говорителят на Златна зора Илиас Касидиарис защити напълно депутата и повтори заплахата: “Да, ще хвърляме в морето всеки, който се опитва да осуети нашите акции”.  

Категории: Общество Златна зора Каламата болница Закинтос антифашистки организации
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus