Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Успение Богородично, „Летният Великден”: 10 гръцки църкви, които празнуват

14 Август 2013 / 20:08:51  GRReporter
5762 прочитания

Успение Богородично е един от най-големите празници на Православната църква и един от официалните неработни дни в Гърция. Отбелязва се с особена тържественост, и се нарича дори „Летният Великден”, защото е най-големият празник през лятото, подготовката за който започва още на 1 август с пости, продължаващи до 15 август.

В градове и села, по острови и манастири се отбелязват много обичаи и традиции, като всяко селище може да разкаже своя история за покровителката си Богородица.

Стотици са наименованията, дадени на Света Богородица, в зависимост от начина на изографисване на иконата, нейната възраст, начина на откриването й и т.н.

Почти във всеки гръцки дом има и по някой именник: Мария, Деспина, Мариос, Панайотис. Това е повод за изразяване на религиозна почит, но и чисто гръцки народен празник, с хора, песни, подбрани мезета и много вино.

От всички църкви в Гърция трите храма – Света Богородица Евангелистрия (Благовещенска) на остров Тинос, Света Богородица Екатондапилиани (Богородица със стоте порти) на остров Парос и Света Богородица Сумела в планината Вермио, се смятат за най-известните места  за поклонение на вярващите.

Островна Гърция

На много острови в Егейско и Йонийско море има големи и малки храмове, посветени на Божията майка, където всяка година се отбелязва с големи празненства „Летният Великден”.

Остров Тинос – Храмът на Света Богородица Евангелистрия

Храмът Света Богородица на остров Тинос ( www.panagiatinou.gr ), известен още и като Панагия Евангелистрия, е едно от най-важните поклоннически места за православните християни не само в Гърция, но и в целия свят. Построен е на мястото, където според преданията през 1823 е намерена иконата на Богородица, след виденията на монахинята Света Пелагия.

В навечерието на Успение Богородично жителите украсяват острова празнично, а множество вярващи пристигат, за да потърсят утеха, сила и подкрепа от Пресветата Дева. По време на празненствата, след края на тържествената литургия следва величествено шествие по улиците на града. Празникът продължава до 23 август. В същия ден на Тинос отбелязват и потопяването през 1940 на военния кораб „Ели”, който стоял на рейд в пристанището.

Остров Парос – Света Богородица Екатондапилиани

Света Богородица Екатондапилиани (Богородица със стоте порти) се намира в главния град на остров Парос, Парикия, и е един от най-важните и добре запазени християнски паметници в Гърция, и със сигурност най-големият. Наречена е така, защото според преданието, нейните 99 порти са видими, а последната, 100-та ще се появи с отварянето на съответната тайна порта в храма Света София.

Успение Богородично се празнува тук много тържествено, а следобед на 15 август по улиците на Парикия гостите участват в процесия с иконата на СветаБогородица и епитафия. Вечерта тържествата достигат своя връх със зрелищни фойерверки, народни песни и танци.

Остров Кефалония – Света Богородица Фидиотиса (Богородица със змиите)

В южната част на остров Кефалония, Йонийско море, близо до село Паркопуло, змийчетата на Света Богородица привличат всяка година хиляди поклонници, които виждат с очите си уникално явление: всяка година на 15 август в църквата се появяват безобидни змийчета. Според легендата, става дума за монахините на древен манастир в района, които помолили Божията майка да ги превърне в змии, за да не попаднат в ръцете на пиратите.

По време на вечерната молитва, змийчетата се разхождат свободно сред вярващите, без да се страхуват и без да закачат никого. След 15 август те си отиват.

Остров Карпатос – Света Богородица от Олимбос

Мнозина посещават остров Карпатос, за да разгледат селцето Олимбос, едно от най-красивите и традиционни села на Гърция.

Тук Успение Богородично празнува църквата Света Богородица, прочута с прекрасния си иконостас. Вярващите влизат през централния вход, носейки цели снопове босилек, посветен на Света Богородица. Жени в народни носии носят на главите си кошници, украсени с цветя и мирти. Литургиите са дълбоко свързани с траура, характерен за този голям християнски празник, а връх на традиционните тържества са хората, които се играят на малкия площад пред църквата.

Остров Нисирос – Света Богородица Спилиани

На остров Нисирос голямо значение има култът към Света Богородица. Манастирът Света Богородица Спилиани, който се вижда почти от всяка точка на острова, отбелязва празника от 6 до 15 август. Той е построен на върха на хълм, северозападно от главния град Мандраки.

Категории: Успение Богородично храм поклонници тържествена литургия шествие
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus