Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Универсалното лечебно тао – система за естествен и здравословен начин на живот

24 Септември 2013 / 11:09:49  Иван Петков
13061 прочитания

Какво си пожелаваме най-много? Да сме живи и здрави. Независимо от епохата, обществото и културата, животът и дълголетието са двете най-ценни за всеки човек неща. Те са основната предпоставка, без която всичко останало, към което всеки от нас се стреми, губи смисъл или е невъзможно. Животът е най-голямата ни ценност! След здравето и дълголетието идват другите ценности  като щастие, любов, късмет и всички останали хубави неща, които също си пожелаваме често.  Но как да постигнем всичко това?

            Искам да ви представя една по-различна гледна точка, тази на Системата на Универсалното Лечебно Тао*, създадена от Майстор Мантак Чия. Системата съчетава в себе си древни даоски практики, които са на повече от 5000 години и ги прилага към съвременния начин на живот.

            Кратки исторически данни за Даоизма

            Историята на Дао*, едно от трите най-големи и известни учения в Китай, заедно с будизма и конфуцианството, се губи във времената преди появата на писменост, в зората на човешката цивилизация. Хората от племената, заселили земите около Жълтата река (река Хуанхъ), се събирали вечер край огньовете и се опитвали да си обяснят света в който живеят. Най-мъдрите от тях, тези, които се занимавали с лечение, гадателство, предсказване на времето и ориентиране по знаците на земята и природните сили били шаманите на племената. До наши дни е достигнало името на легендарния шаман Ю, който според легендата можел да се изкачва в небето, да пътува сред звездите и да се превръща в мечка. Стъпките, които Ю изпълнявал, за да се превръща в мечка, са останали до наши дни и се изпълняват ритуално сред някои общности в Китай.

Стъпките на шамана Ю, с които се превръщал в мечка

            С появата на древните цивилизации и уседнал начин на живот в епохата на книжовността, преди около 5 хиляди години,  шаманските практики постепенно остават все повече за простолюдието. Владетелите и аристократите започват да назначават шаманите като съветници, гадатели и лечители. Шаманството станало институция с установен ред и задължения: призоваване на духове, тълкуване на сънища и знамения, предизвикване на дъжд, лечение и астрология.  В този период южната част на Китай останала по-дива и нецивилизована и именно от тази част е родом и Лао Дзъ – бащата на даоизма.

            Според някои източници, Лао Дзъ е силно повлиян от шаманските практики, които са били все още запазени в по-естествен вариант в южен Китай. Лао Дзъ, чието истинско име е Ли Ър, завеждал хранилището с документи в княжеството Джоу. Това била скромна административна длъжност. След като напуска своята длъжност, той решава да се оттегли и докато си тръгвал от княжеството, един страж го спира с молба да напише нещо за учението, което следвал. Лао Дзъ бил станал известен със своите идеи за естествен начин на живот.

            Според легендата имало среща между него и друг велик негов съвременник– Конфуций. След срещата, Конфуций споделил със своите ученици, че Лао Дзъ е страшен и загадъчен като дракон. „Дао Дъ Дзин”, произведение от 81 стиха, което написва Лао Дзъ, е първият писмен документ за даоизма. Това става около 500 г. пр. н.е. В него Лао Дзъ излага идеите си за мъдреца, който следва Пътя, но без за това да се полагат някакви целенасочени усилия или амбиция. Мъдрецът, според  Лао Дзъ следва естествените закони на вселената и е в хармония с нея.

Лао Дзъ се отправя напуска княжество Джоу и поема на запад

            В следващите епохи даоизмът приема много форми и се изменя според мирогледа на своите последователи. Ще видим магически и гадателски даоизъм, чиито последователи запазват в най-голяма степен практиките на шаманите. Ще открием шаманите на служба при императори и благородници, в търсене на „еликсира на безсмъртието”. Досегът с будизма ще доведе до поява на религиозен даоизъм с цел просветление.

            Даоските отшелници дават началото на стилове в бойните изкуства, развиват китайската медицина, те са естествоизпитатели, алхимици, астрономи. От тези епохи остават имената на Гъ Хун, който написва книга, където за пръв път са описани търсенията и всекидневието на даоските отшелници. Чън Сан Фен е родоначалник на Тай Чи Чуан, най-популярното в световен мащаб бойно изкуство, което има терапевтичен и медитативен аспект. И още много други.

 

Безсмъртните даоси

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus