Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ученици и инвалиди поведоха протестите тази седмица

23 Октомври 2012 / 15:10:24  Анастасия Балездрова
881 прочитания

С барабани и палитри в ръце и с лозунги, превърнати в песни проведоха днешния си протест ученици от музикалните и художествените училища в област Атика. Около 1 000 ученици, учители, членове на училищните настоятелства, представители на 18 общини, депутати от опозиционните партии и родители се събраха на площад Клавтмонос пред сградата на министерството на вътрешните работи.

Под ударите на барабана по-малките ученици пееха, че искат да им бъде осигурен автобусен транспорт, за да ходят на училище. Искането им бе подкрепено от общ манифест на 18 общини, с което управите осъждат „бездействието на държавата по въпроси, свързани с безпрепятствения учебен процес в основните и средните училища”. Сред исканията им е незабавното повишение на държавните субсидии за образованието, които са намалени на половина в сравнение с миналата година.

Като най-основен проблем се очертава превозът на учениците, понеже частните транспортни фирми отказват да изпълняват договореността си, преди да им се изплатят суми за предишни превози. Според кметовете ако превозът на учениците не бъде осигурен „рискът училищата да затворят и да бъде загубена цялата учебна година е голям”.

Бащата на ученичка в музикалното училище, което се намира в предградието Палини описа пред GRReporter всекидневния маршрут на дъщеря си. „Става в 06:00, за да може да тръгнем с колата от вкъщи към 06:40. Водя я до спирката, откъдето взема автобус, за да стигне до спирката на метрото. От там отива до спирка Палини и от там взема друг автобус, за да стигне до булевард Маратонос, където не е предвидено да преминават пеш ученици и автомобилите се движат с висока скорост. От там изминава пеш около 1,5 километър до училището”.

Както посочи, дъщеря му и нейни съученици, които живеят далеч от училището изминават това разстояние по два пъти на ден.

Пъстрите и шумни участници в протеста потеглиха по улица Стадиу към министерството на финансите. На входа се получи суматоха, когато стана ясно, че ще бъдат приети само 8 от запътилите се поне 20 души. Сред тях имаше кметове, учители, родители, ученици и депутати от левите партии.

През това време някои от протестиращите ученици от по-големите класове хвърлиха няколко бутилки вода и ролки с лента за касови апарати, но бързо бяха умирени от своите придружители. Постепенно шествието се изкачи до тротоара пред парламента, където отново заечаха лозунги и песни. След около половин час протестът приключи.

По-рано инвалиди и представители на организации на хронично болни проведоха протест пред основната сграда на Националния осигурителен институт. Те викаха лозунги срещу правителството и надзорната Тройка и призоваха да не бъде прекъснато изплащането на помощите за инвалиди, докато трае тяхното преброяване. То се провежда в рамките на разчистването на регистъра от мними слепци и други измамници.

Въпреки дъжда инвалидите и техните придружители проведоха шествие до министерството на заетостта. Подобни протести се проведоха през общо 37-те центрове за инвалиди в цяла Гърция.

Категории: Общество протести ученици музикални училища инвалиди
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus