Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Учебната година започва със стачка на учителите

11 Септември 2012 / 18:09:16  Анастасия Балездрова
1149 прочитания

Първият звънец звънна, водосветът също бе проведен, но утре учениците в Гърция ще си останат вкъщи, защото учителите им ще стачкуват. Както обясниха по време на обща пресконференция ръководствата на федерациите на учителите в основното и средното образование, новата учебна година започна в задлъжнели училища с недостатъчен брой учители.

Според представените от тях данни училищата в района на град Козани дължат над 439 000 евро, в атинското предградие Маруси – 230 000 евро и в региона на Патра – 200 000 евро. Както посочиха това ще предизвика сериозни проблеми с отоплението, особено след изравняването на акциза на нафтата за отопление с този на дизела. Синдикалистите казаха, че на вчерашната си среща с министъра на образованието Константинос Арванитопулос са поставили искането си нафтата за училищата да не се облага с данъци, както това важи за нафтата, която използват военните. Според тях министърът отговорил, че това би било справедливо, без обаче да каже нещо конкретно. Към тази информация те добавиха, че 8-мо начално и средно училище в Атина ще останат без отопление, понеже компанията за природен газ ДЕПА е прекъснала доставката, заради неизплатени миналогодишни сметки.

Друг висящ въпрос е превозът на около 200 000 ученици от селата им до училищата в по-големи населени места, особено в региони, където все още не са изплатени всички задължения за транспортирането на учениците на съответните компании за автобусен транспорт.

„Като изключим учебниците, където имахме някакъв напредък всички останали въпроси, свързани с образованието са в трагично състояние”, заяви председателят на Федерацията на учителите в средното училище Никос Папахристос. Той посочи, че през последните три години броят на колегите му в средните училища е намалял с 11 062 души, т.е. те са по-малко с 11,7 на сто в сравнение с 2009. Тази година са се пенсионирали 3 150 преподаватели и са били назначени 185, 40 от които не са приели назначението. „Явно да си учител вече не е толкова престижно, особено след намаленията на заплатите”, посочи Никос Папахристос.

В същото време той каза, че в някои региони учителите са повече от необходимия брой и затова призова министерството да ускори процедурите около тяхното преместване в други региони, където се наблюдава липса на персонал. „Вместо да направят това от министерството предпочетоха да назначат учители с граждански договори”, каза той. Колегата му от Федерацията на учителите от основното образование Комнинос Мандас посочи обаче, че точно тези учители и преподаватели няма да могат да се явят в училищата, където са разпределени преди края на септември, понеже министерството на образованието все още не е оповестило списъците на разпределенията.

Той обърна особено внимание на училищата за деца с увреждания, които са били създадени преди три години „с много шум и фанфари”, без да бъде направено нито едно назначение на учител в тях. „Те работят само с учители на едногодишни договори, въпреки че за конкретната работа е необходимо да има постоянен квалифициран персонал”. Според Комнинос Мандас учителите  основните училища са с 5 944 по-малко в сравнение с 2009, като на местата на пенсиониралите се не се назначават нови учители, а се запълват с такива с едногодишни договори.

Синдикалните представители на учителите заявиха категорично, че няма да позволят да настъпи друго намаление на техните заплати, да бъде увеличено тяхното работно време и да бъде дадена оценка на работата им. Според главния секретар на Федерацията на учителите в средното образование „условията ще станат още по-тежки след въвеждането на новите икономически мерки. Министерството на образованието настоява да бъде проведена тази оценка, която неминуемо ще доведе до режим на трудов ресурс и уволнения, каквато е и крайната цел. А всичко това ще предизвика проблеми в учебния процес”.

Представителите на двете федерации заявиха, че техните протестни действия ще продължат, без това да се отрази на учениците. Никой от тях не поясни как точно ще стане това.

Категории: Общество учебна година синдикални организации на учителите стачка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus