Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Трупът на българче шест дни непотърсено в солунска болница

28 Януари 2013 / 17:01:43  Анастасия Балездрова
2224 прочитания

За шести пореден ден трупът на едно 11-годишно момиче от България остава в моргата на болница „Георгиос Гениматас” в Солун. Детето загинало, след като било блъснато от автобус на натоварения с трафик булевард Лангада, докато карало велосипед миналия вторник. Въпреки че момичето било откарано в болницата много бързо, то не успяло да оцелее, поради множеството поражения по тялото му.

11-годишното момиче било едно от десетките "деца на светофарите", които всекидневно просят, продават различни предмети или свирят на музикални инструменти. До „работните” им места ги водят и прибират вечер хора, които често дори не са техните родители или близки.

Съседите разказват, че детето е живеело в къща заедно с други 10 възрастни и деца. След трагичния инцидент те напуснали не особено подходящия, за да приюти толкова много хора „дом”.

Според репортажи в гръцките медии няколко дни след трагедията тялото на детето било потърсено от жена, която заявила, че е неговата баба. От болницата обаче отказали да го предадат, тъй като жената нямала документ за попечителство.

Добре осведомени източници заявиха специално пред GRReporter, че жената действително е баба на детето, но е представила единствено паспорта на момичето и декларация, с която тя е могла да пътува зад граница. Впоследствие се оказало, че паспортът е фалшив, понеже в него са вписани данните на друго дете, което е живо и се намира в България.

За случая са били сигнализирани както полицията, така и консулството на България в Солун. Чрез Интерпол от гръцка страна вече са били изпратени снимки и отпечатъци от пръстите на детето с цел да бъде установена неговата самоличност.

Източниците, с които разговаряхме посочват, че властите в България са открили биологичния баща, но той не фигурира в свидетелството за раждане на детето и така няма никакви права върху него. Следите на майката пък се губят в други европейски страни и местонахождението й след 2010 не е известно.

Сюжетът на световноизвестния филм на босненския режисьор Емир Кустурица "Циганско време" се превръща в съдба на все повече деца, сочат от организацията за защита на децата “Усмивката на детето”.

„Всеки ден ни се обаждат десетки граждани, които ни информират за деца, които просят, чистят прозорци на коли, продават различни неща или просто са съвсем сами на улицата. Често тези деца са сами, в други случаи са придружени от някого. През последните години това явление придоби огромни мащаби”, заяви социалният работник от организацията Стела Зографу.

Тя посочи, че напоследък повечето от децата са с гръцки и български произход, докато допреди няколко години повечето са били от Албания.

„От разговорите ни с тези деца знаем, че за съжаление те са научени да живеят по този начин: да се намират на улицата и да просят. В много от случаите са уплашени, защото не знаят какво ще им се случи, след като се намесят полицейските и съдебните власти. С децата, които са от други държави комуникацията е по-трудна, заради езиковия фактор. Но, когато разбверат, че искаме да им помогнем, те приемат нашите грижи”.

Според социалната работничка децата, които живеят на улицата „не говорят лесно. Вероятно от страх, те не казват много неща за това как са дошли в страната. Случва се също и да излъжат, пак от страх, защото нещата, които са преживели със сигурност не са приятни”.

От организацията призовават гражданите да не дават милостиня на тези деца, понеже по този начин само увеличават проблема. „Смятаме, че ако всички спрат да им дават пари онези, които принуждават децата да просят няма да имат полза и ще престанат да ги използват”. 

Категории: ОбществоКриминална хроника деца-просяци болница Солун
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus