Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Търси се вилно селище за северноевропейски пенсионери

21 Март 2014 / 19:03:41  GRReporter
1006 прочитания

През последните 15 години англичани на възраст 40-50 години, които са посещавали Кефалония по време на летните си ваканции преместиха постоянното си местоживеене и създадоха свое „селище” на йонийския остров.

„Първият, който си построи къща идваше на почивка на острова през предишните 2-3 години. Хареса му и реши да си построи собствена къща”, разказва строителният инженер и брокер на недвижимо имущество Николаос Месарис пред гръцкото издание „То вима”. През последните 15 години той е построил над 40 къщи на чужденци в различни райони на острова.

Първоначално желаещите били малко, но постепенно „новите” жители на Кефалония започнали да споделят идеята си със свои приятели и близки в Англия и така започнали нови строежи. „Бих казал, че броят на къщите се увеличава с геометрична прогресия. Повечето от хората живеят 6 месеца в Кефалония и 6 месеца във Великобритания. Разбира се, някои от къщите се използват като вили от всички членове на семейството”, допълва той. До момента само две семейства са се върнали обратно в Англия след 10-годишен престой в Кефалония, преди всичко заради възрастта на двойките.

Слънцето, морето и разтоварващата атмосфера са основните неща, които привлекли англичаните в Кефалония. Слънчевите и топли дни, лазурните морски води, зеленината и средиземноморският климат са основните причини за позицията на Гърция сред най-популярните туристически дестинации.

Водени от интереса от страна на северноевропейци за постоянното им пребиваване в страната, една група от млади предприемачи и студенти от Солун, наречена ThessaloWiki и групите ICLS (Rome) и ProWork Portugal проектират създаването на едно селище в Гърция, където ще могат да живеят пенсионери предимно от Северна Европа. Селището ще бъде построено безработни младежи от Гърция, Испания, Португалия и Италия.

Засега в групата на доброволците от Солун участват шестима млади архитекти, инженери и икономисти. Те са задействали инициативата от 6 месеца, но до момента не е намерено мястото, където ще бъде построено селището. Радостното за групата е, че по време на първата изява на инициативата около 20 младежи са изразили желание да участват.

Инициативата ProWork е една съвместна идея на младежи от Гърция, Португалия, Испания и Италия, която цели да ги свърже помежду им и да предприеме действия срещу младежката безработица. Те възнамеряват да създадат нови или да ремонтират изоставени селища, където пенсионери от Северна Европа ще могат да се настанят за постоянен престой или да прекарват по няколко месеца на годината в слънчевите страни на европейския юг.

Групата на доброволците се е наела със задачата да потърси и заснеме с различни методи изоставени къщи или селища в Гърция, които спазват някои критерии и се намират близо до морето, до болнично заведение и летище.

Следващият стадий ще бъде рекламирането на конкретните региони с цел да се привлече вниманието на потенциалните кандидати да купят или наемат къща в Гърция. Когато се нанесат, младежи от четирите страни на Южна Европа ще им предоставят помощни услуги.

Инициативата бе обявена в Солун, в рамките на програмата „Солун – Европейска столица на младежта 2014” и под егидата на кмета на града Янис Бутарис. Заинтересованите младежи могат да заявят участие чрез страница в социалната мрежа Facebook. 

Категории: Общество младежи инициатива пенсионери от Северна Европа европейски юг селища ProWork
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus