Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Търси се формула за Платоновата академия

05 Април 2013 / 22:04:22  Анастасия Балездрова
1102 прочитания

Атина е необикновен град. Останките от древното й минало съжителстват със съвремието дотолкова, че понякога нейните жители забравят до какво имат възможността да се докоснат във всеки момент.

Например до академията на Платон. Тя се намира в квартал Колонос, съвсем близо до Тисио и Керамикос и въпреки това посетителите са малко.

Това е първият университет, който древният философ е създал извън тогавашните предели на Атина. И до днес посетителите могат да видят останките от сградите, в които някога са се помещавали библиотеките, спалните помещения за неговите ученици, дошли от различни краища, тепиха, на който са се борели, съда с водата, където са се миели преди да се върнат към заниманията си.

В големия парк археолозите са открили олтари на различни богове, включително и на Ерос, където младежите всяка сутрин поставяли по малко букетче цветя. Там са били и десетте маслини, зехтинът от които е бил даван като награда.

Академията се намира в голям парк, а регионът около него е определен за археологически обект. В горната му част се очаква да бъде построен музеят на Атина, а експонатите стоят в складове и очакват момента, когато ще украсят неговите витрини.

Едно закачено на оградата пано привлича погледа на случайния посетител. То гласи: “Платоновата академия не е за продан. Той е открит, публичен и свободен парк”. Окачили са го жителите на квартала, които смятат, че той е заплашен от застрояване.

Както разказа за GRReporter Анастасия Папагеоргиу, “общината се готви да предостави една голяма площ на частна компания, за да построи търговски мол. Планът е той да се намира точно срещу бъдещия музей”.

Тя разказа, че гражданската инициатива, която се подкрепя от голяма част от жителите е категорично против подобно решение. Тя разказа, че жителите имат различно мнение за развитието на района.

“Предлагаме Платоновата академия да бъде провъзгласена за световен паметник на културата. Думата “академия”, която фигурира във всички езици и речници в света се е родила тук. Тук са били обучени учениците на Платон, които след това са учредили университети по родните си места”.

Желанието на жителите е Платоновата академия да се превърне в световна философска академия, около която да се учредят факултети на гръцките и международни университети. Съответно районът около академията да запази своята атмосфера и характер и посетителите да могат да се докосват до лицето на старата Атина, традиционните занаяти и живота на местната общност. “Не искаме кварталът да се превърне в ред от кафетерии и ресторанти, както се случи с Тисио и Керамикос. С едно правилно планиране могат да се създадат малки семейни бизнеси, които да се допълват взаимно. По този начин регионът ще постигне икономическо развитие, което обаче няма да контрастира на историята и значимостта на академията”.

От разказа й стана ясно, че общината не споделя ентусиазма на жителите и възнамерява да позволи изграждането на мола, въпреки че според тях това ще бъде незаконно, тъй като конкретната площ е характеризирана като индустриална и законът не позволява промяна на правото на ползване.

В същото време градската управа не е приела предложението на фондация Онасис да построи дигитален музей на Платон в парцел, който се намира точно срещу парка. “За една нощ го оградиха и сложиха в него каменни блокове, които преди това се намираха в парка, само защото някой реши, че не иска музея”.

Жителите са решени да отстоят позицията си, още повече че законът задължава властите да искат и тяхното мнение, когато става дума за радикални промени. Съвсем наскоро Върховният административен съд е издал заповед, с която ограничава правото на строеж в региона около парка, а сградите не трябва да надхвърлят височината от 15 метра.

2013 е обявена за година на Платон и през юни жителите организират международен симпозиум с участието на учени от различни международни университети. “В писмото си един от тях отговори, че вече е посещавал академията и не беше доволен от вида, в който я е видял”, посочи младият Димитрис. Той посочи, че все повече жители се обединяват около идеята за леко развитие на региона.

Повече снимки можете да разгледате в нашия фоторепортаж.

Категории: Общество Платонова академия жители развитие
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus