Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тройката слага спирачка на ранното пенсиониране

28 Октомври 2013 / 17:10:53  GRReporter
1819 прочитания

Новите мерки на правителството ще засегнат следните групи осигурени лица: майки на непълнолетни деца в предпенсионна възраст, осигурявали се лица преди 1983, придобили право на пенсия при 35 години осигурителен стаж без възрастово ограничение, и служителите, за които важат специалните осигурителни режими в държавните предприятия и банките.

Става въпрос за 400 000 работещи, които са имали гарантирано право на пенсиониране преди да навършат 62 години, според съществуващата осигурителна и пенсионна система. За тези категории се очаква да бъде увеличена възрастта за пенсиониране, като увеличението ще започва от 5 и ще стига до 15 години допълнителен стаж.

По първоначална информация, тъй като мерките все още не са уточнени окончателно, новите изисквания за пенсиониране се очаква да засегнат следните категории осигурени лица:

1. Държавни служители, които през 2011-2012 са достигнали 25 години стаж в държавния сектор. През конкретния двегодишен период условията за пенсиониране са били благоприятни, тъй като за мъжете важи намалената възраст на жените.

2. Майките на непълнолетни деца, които са си осигурили правото на пенсиониране до края на 2012. Това става при наличието на изискваните години осигурителен стаж и съществуването на непълнолетно дете. Впоследствие майките могат да продължат да работят с перспективата да се пенсионират, когато навършат необходимата във всеки конкретен случай възраст (която варира от 50 до 60 години).

3. Осигурявали се лица до края на 1982 в държавния сектор и в осигурителните фондовете на държавните предприятия и банките. За тези осигурени лица редица наредби позволяват пенсионирането независимо от навършената възраст (за жените дори и при 24,5 години стаж, а за мъжете - при 35 години стаж).

4. Осигурявали се лица от 1983 до 1992 с 35 години стаж до края на 2012. Тези лица могат за се пенсионират на възраст от 58 до 60 години (в зависимост от фонда и годината на придобиване на правото).

5. Заетите в тежките и нездравословни професии. Преди да навършат 60-годишна възраст могат да придобият право на пенсиониране тези, които до края на 2012 имат осигурителен стаж поне 10 500 дни, от които 7 500 дни - в режим на тежка професия.

6. Осигурени в Националния осигурителен институт ИКА с осигурителен стаж 4500 дни  до края на 2012 и навършена възраст 60 години (за жените намалена пенсия от 55-годишна възраст).

7. Жени с осигурителен стаж в Националния осигурителен институт ИКА 10 000 дни до края на 2012. Възрастта за пълна пенсия варира от 62 до 63,5 (60 години за намалена пенсия).

Същевременно министърът на труда и социалната политика Янис Вруцис заяви, че няма да се пипа възрастта за пенсиониране, която е в сила днес.

Министърът уточни, че след 31 декември 2013 няма да се удължава срока за признаване на условните години.

Янис Вруцис заяви също така, че няма да бъдат орязвани пенсиите в т.нар. „благородни“ осигурителни фондове, въпреки ангажимента на правителството за намаляването на несвързаните със заплати разходи до нивата на Националния осигурителен институт ИКА. «Изравняването е трудно, ще изчерпя всички възможности, за да не пострадат пенсионерите от тази категория».

Министърът заяви също така, че ще бъдат намалени еднократните обезщетения при пенсиониране на държавните служители, като отбеляза, че не е в състояние да определи точно процента на намалението.

Социалният министър съобщи, че проектозаконът, който ще внесе във вторник в парламента, ще осигури ресурси в размер на 500 милиона евро, които ще запълнят дупката в бюджет 2014. От тях 100 милиона ще бъдат осигурени от детайлните периодични декларации на работодателите, които ще влязат в сила от 1 декември 2013.

80 милиона ще бъдат осигурени от борбата срещу данъчните престъпления, т.е. от данъци, които ще спечели държавата, но ще принадлежат на социалното министерство.

150 милиона евро ще бъдат осигурени от Центъра за контрол върху събирането на осигурителните вноски. Министърът отбеляза, че е била открита компания за събиране на вноски, принадлежаща на банка, която дължи на държавата 7,5 милиона евро. От електронното кръстосване на информация ще бъдат осигурени още 150 милиона евро.

Освен това Янис Вруцис съобщи, че няма да бъдат запорирани банкови сметки на граждани, които дължат осигурителни вноски.

 

 

Категории: ранно пенсиониране тройка министър на труда и социалните грижи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus