Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Триполи - сърцето на Аркадия

11 Януари 2014 / 14:01:48  GRReporter
2923 прочитания

Триполи се намира в центъра на Пелопонес и е най-големият град и столица на окръг Аркадия, на надморска височина 650 м, в полето на Мандиния, под планината Менало.

Има дълкга история и от 17 век става център на Морея, с развита търговия и много занаятчии, където се стичат пътешественици, шпиони, войници и просто любители на гръцкото.

Заради стратегическото си разположение е подложен на много разрушения. През османския период градът е имал стени, а след героичната окупация на 23 септември 1821 играе главна роля в революцията , плащайки висока цена – през 1828 Ибрахим паша буквално го срива до основи, изгаряйки онова, което е оцеляло. Градът се превръща в символ на революцията, героичната Триполица, където се намират убежищата на Колокотронис и Кефалас,

Един съвременен град

Днес Триполи е модерен град, с подчертано строително развитие през последните години, който се разширява непрекъсната, а населението му заедно с околните села възлиза на 26 000 жители.

Има хубави паркове, площади и околности с параклиси и богата растителност, гостоприемен е и топъл. Мястото му в центъра на Пелопонес и близостта му до много красивата  планина Менало, както и природните красоти в съчетание с прохладния климат през лятото, са главните причини, поради които Триполи привлича много посетители.

Централният площад на града- Агиос Василиос се намира на същото място като площада на османската Триполица, само че на мястото на джамията е митрополитският храм Агиос Василиос. В някогашната къща на Малиаропулос се намира Военният музей на Триполи, където ще видите експонати от 1821, снимки и униформи от всички войни на гръцкия народ до освобождението от немците.

В Археологическия музей, който се намира в неокласическа сграда, дело на архитект Ернесто Цилер са изложени открития от разкопките на античните обекти в Аркадия.

Разхождайки се по търговската улица, ще видите площад Петирну, където се организират пазарите. Нам се намира и неокласическата сграда, която подслонява Общинския театър. В Триполи трябва да видите и къщата на поета Костас Кариотакис, близо до площад Анексартисиас, където днес се намира административната част на Пелопонеския университет, както и Съдебната палата.

Изпийте кафето си в традиционното Голямо кафене (построено между 1897-1898) на централния площад, където в периода на разцвет са сядали лекари, големите търговци и адвокатите.

В пешеходната зона на Делияни и околните улички ще намерите барове, кафенета и заведения, изпълнени с млади хора. На площад Ареос, където в миналото е бол сараят, ще видите статуята на Теодорос Колокотронис, там се пазят и костите му.

Пътешествия в планината

От Триполи (само на 30 км от града) можете лесно да стигнете до ски курорта Менало, който се намира на платото Остракина на надморска височина 1600 м. Можете също тка да се разходите по горските пътечки или да карате колело. Можете да достигнете до много места в Аркадия, както и в съседните окръзи Месиния и Лакония (Димицана, Стемница, Витина, Лангада, Астрос, антична Мандиния и Тегея).

Повече информации за Триполи можете да намерите на сайта www.traveltripolis.gr

 

Категории: Триполи Пелопонес Аркадия пътешествие история
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus