Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тридневни стачки и протести в Гърция

26 Ноември 2014 / 12:11:59  GRReporter
1001 прочитания

Големите синдикати в държавния и частния сектор обявиха 24-часова стачка в четвъртък. Протестите на различни професионални групи обаче започнаха още във вторник с митинга на  животновъдите пред офиса на Организацията за плащания и контрол на европейски дотации. Те се събраха там, за да представят исканията си, свързани с щетите от болестта „син език”, изплащането на обезщетенията и пасищата.

снимка: ethnos.gr

Група протестиращи се опитаха да влязат в сградата, за да предадат манифеста на протеста, но бяха отблъснати от полицейски отряди, които използваха сълзотворен газ.

След сблъсъците животновъдите проведоха шествие до министерството на земеделското развитие. Служителите на ведомството проведоха тричасово прекъсване на работата в знак на подкрепа към протестиращите.

снимка: protothema.gr

Днес се провежда 24-часова стачка на работещите в гръцките медии, затова няма да има поток на информация до 06:00 в четвъртък. Протестният митинг се провежда от 12:00 пред сградата на Журналистическия съюз в Атина.

Медиите ще преустановят работа и по време на провеждането на протестното шествие утре от 11:00 до 14:00.

Синдикатите на служителите в държавния и частния сектор обявиха стачката в знак на протест срещу икономическата политика на гръцкото правителство. Протестният митинг ще се проведе от 11:00 на площад Клавтмонос. Сред исканията на стачниците са: увеличение на заплатите и пенсиите, премахване на системата за оценяване на работата на служителите в държавния сектор, назначение на уволнените държавни служители, премахване на данъците, които бяха наложени през последните години и установяване на „справедлива данъчна система”. Синдикатът на служителите в държавния сектор предупреди, че ще засили протестните си действия през следващите месеци.

Синдикалната организация на Комунистическата партия на Гърция ПАМЕ ще проведе отделен митинг и шествие на площад Омония.

Главната опозиционна партия СИРИЗА също кани членовете си на митинг от 10:30 в региона между илиците Еолу и Стадиу.

Стачката ще предизвика сериозни проблеми с придвижването в Атина през целия ден. Служителите, които обслужват електричката по линията Пирея Кифисия и метрото няма да работят от началото на сутрешната смяна до 10:00 и от 16:00 до края на работния ден.

Колегите им от трамваите ще работят само между 09:00 и 17:00, а шофьорите на автобусите и тролеите – от 09:00 до 21:00.

снимка: skai.gr

В стачката участват и служителите в железниците, вследствие на което са отменени всички пътувания с влаковете и крайградския влак в Атина. Същото важи и за маршрутите на метрото в надземната му част от станция „Дукисис Плакентиас” до летището.

Поради участието на пристанищните и корабните работници в 24-часовата стачка корабите от всички категории ще остават закотвени на пристанищата.

Проблеми ще има и във въздушния транспорт. Поради участието в стачката на въздушните инспектори, авиокомпания Aegean прекъсна 97 вътрешни и 65 международни полети. Авиокомпания Olympic Air прекъсна всички програмирани за 27 ноември полети. 

Категории: Общество протести обща стачка синдикати транспорт медии животновъди
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus