Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Търговци и потребители в спор за касовите бележки

18 Декември 2012 / 18:12:17  Анастасия Балездрова
1264 прочитания

От няколко дни гърците и посетителите на страната  могат свободно и напълно законно да не плащат продуктите, които купуват или сметките си в заведения, ако преди това не получат касова бележка. Мярката бе въведена с постановление на министерството на развитието със цел да поощри потребителите да изискват касови бележки и по този начин да бъде ограничено укриването на данъци от страна на търговците.

Тя предизвика бурни реакции най-вече в някои търговски асоциации още преди официалното си въвеждане. От Националната конфедерация за търговия на дребно изпратиха гневно писмо до ведомството. В него представителите й посочиха, че тя трябва да се ограничи само в ресторантьорския бизнес и предоставянето на услуги в дома, „с логиката, че ако те не издадат касова бележка клиентът ще може да откаже да плати, въпреки че услугата ще е вече извършена”.

Въпреки това министерството издаде заповедта преди седмица. GRReporter се свърза с представители на търговците, потребителите и обикновени граждани, за да установи как приемат те вече законната мярка. От разговорите стана ясно, че тя продължава да разединява както участниците в пазара, така и потребителите.

Такъв е случаят с Федерацията на потребителите в Гърция ИНКА. Нейният председател Георгиос Лехуритис заяви определи мярката като неправилна и неприложима на практика. „Нашето мнение е, че тя е напълно ненужна и няма да помогне на никого и за нищо”.

Той обвини правителството в неспособност да осъществи контрол на пазара и заяви, че мярката просто прехвърля тази задача върху раменете на потребителите. „Смятам, че това ще доведе до пререкания между тях и собствениците на търговски обекти и заведения”. Според председателя на Федерацията на потребителите мярката ще създаде проблеми предимно в отношенията между посетителите на кафетерии, ресторанти и други заведения и техните собственици. „Във всички останали обекти или ще ви издадат касова бележка или просто няма да ви дадат стоката”.

„Да речем, че посещавате един ресторант, за да обядвате. Не ви носят касова бележка и вие ставате и си отивате. Собственикът ще ви гони, за да ви принуди да платите. Междувременно ще е издал касовата бележка и ще твърди, че е направил това от самото начало, а вие не сте платили както следва. Ще започнат такива пререкания с непредвидим край и последствия”.

Асоциацията на търговците в Атина обаче е на съвсем различно мнение. Нейният главен секретар Никос Янетос посочи, че той и колегите му са категорично „за” всички мерки, които са насочени срещу укриването на данъци, „понеже знаем, че това се отнася и за част от търговските обекти”.

Той заяви, че търговците приветстват идеята за участие на потребителите в тези усилия, „защото това, което не остави страната да се изправи през изминалите години  и днес всички плащаме цената за това е, че гражданите не подкрепят обществения интерес по решителен начин. Те не разбират, че той е свързан и с техния личен интерес”.

Търговците не само подкрепят мярката, но предлагат  и други, свързани с нелегалната търговия . „То е гражданите да носят отговорност пред закона в случаите, когато купуват нещо без касова бележка. Мисля, че прилагането на тази допълнителна мярка ще донесе по-добри резултати в полза на цялото общество”.

Гражданите също са раздвоени. 35-годишният Янис е убеден, че мярката ще остане само на хартия, тъй като самите граждани не искат касови бележки, за да могат да смъкнат цената на стоката, която купуват. „Това е абсурдно. Защо ми е да искам касова бележка, когато без нея търговецът намаля цената и купувам това, което искам много по-изгодно? Проблемът е в това, че цените са високи, а заплатите непрекъснато падат. Нормално е повечето хора просто да гледат как да спестят част от сумата”.

При 30-годишната Фотини надделява чувството за подкрепа на общия интерес. „Мярката е добра, за да накара некоректните търговци да си помислят два пъти, ако искат да излъжат държавата или потребителите. Лично аз бих се възползвала от възможността да си тръгна, без да платя, ако не ми се представи касова бележка. Ако ми създадат проблем съм готова да се обърна към властите за съдействие. Тя обаче се съмнява, че мярката ще се приложи и смята, че постановлението има по-скоро символичен характер. Въпреки това мисли, че е по-добре да се даде правото на потребителите да реагират, отколкото да приемат нарушенията без да могат да защитят своите права.

Категории: ОбществоПазари законова мярка касови бележки търговци потребители
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus