Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Третият пакет финансова помощ за Гърция няма да е достатъчен, смятат читателите на GRReporter

30 Септември 2013 / 12:09:19  GRReporter
1051 прочитания

Трети помощен към Гърция няма да е достатъчен и ще се наложи отпускането на четвърти, са единодушни  читателите на GRReporter, въпреки позитивните отзиви от Брюксел и окуражителните изявления на гръцкия премиер и неговите министри, че през 2013 ще бъде постигнат първичен бюджетен излишък. Така смятат 57 на сто от читателите ни в българската, 51 на сто от тези в гръцката и 55 на сто – в английската езикова версия на сайта.

В същото време обаче 31 на сто от посетителите на гръцката страница на GRReporter са на противоположното мнение и имат пълна вяра в правителството на Андонис Самарас и неговите действия. Техния оптимизъм споделят 19 на сто от англоезичните читатели и 15 на сто от читателите на българската версия на сайта.

„Да, ще се наложи нова финансова помощ, но тя ще е доста по-малка и ще е последна” е третият по ред отговор, за който гласовете са най-много в английската версия на сайта – 17 на сто. В българската версия той обединява 14 на сто от отговорите, а в гръцката – 9 на сто.

За много месеци преди провеждането им изборите в Германия бяха нашироко афиширани като основна предпоставка за хода на събитията в Гърция. Триумфът на Християндемократите и досегашния канцлер Ангела Меркел  преди седмица разсея всички съмнения и илюзии, че Германия може да промени своята политика на бюджетни съкращения. За читателите на GRReporter развръзката вероятно е била очаквана, след като този отговор събра най-малко гласове в гръцката и английската версия – 9 на сто. За българската ни аудитория изборите във водещата европейска сила, кризата в Сирия и вътрешнополитическата ситуация в Гърция са по -решаващи като фактори за гръцката криза. Този отговор е бил подкрепен от 14 на сто от тях.

Междувременно ситуацията във вътрешността на Гърция се променя непрекъснато. Надзорната Тройка дойде и си отиде, като отзивите от посещението не са толкова негативни за страната, както предишните. Според социологическите проучвания  разследването срещу Златна зора, което доведе до ареста на водещите фигури в партията променят политическите съотношения в страната в полза на основната управляваща партия – Нова демокрация.

От своя страна основната опозиционна партия СИРИЗА се опитва всячески да принизи действията на правителството срещу екстремистите и иска избори. На фона на тези събития очакваме отговорите ви в новата ни анкета: Кое е най-голямото постижение на Андонис Самарас?

Категории: Общество анкета помощен пакет Гърция Андонис Самарас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus