Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тортите „Павлова” са хит в лятна Атина


03 Септември 2014 / 14:09:21  GRReporter
1968 прочитания

Симона Пенева

Вече две години сладкарница Павлова продължава да бъде успешна и предпочитана от клиентите. По думите на нейната собственичка Ефи Ялуси успехът се дължи на факта, че всички използвани продукти са първо качество, отличителни и ръчно изработени. 
    

„Всички наши продукти са пресни. Предлагаме както сладки, така и солени ястия. Най-позната на клиентите, разбира се, е торта Павлова”, споделя още тя. Тази торта е и най-продаваният продукт на магазина. Това е австралиийско десерт, който тя първа въвежда в Гърция, защото има малайзийски корени. Освен торта Павлова, приготвена по оригиналната рецепта, в различни вкусове, сладкарницата предлага и прототипни гръцки сладкиши. Някои от тях са млечна питка, гюзлеми, тархана и балезес.
    

От солените ястия най-предпочитани са питките, тайландските салати, кейкът от моркови и индийските картофени питки samosas. Всяка една рецепта е на собственичката Ефи Ялуси. „Дори и да използвам чужда рецепта, винаги ще добавя нещо от мен.”, споделя още тя.
    

Клиентите на сладкарницата са предимно гърци, но и много чужденци я посещават, за да се насладят на продуктите на „Павлова”. Браншовете й са разположени в кварталите Колонаки и Пагкрати. „Имаме голяма витрина, където са изложени всички продукти, които предлагаме. Когато клиентите дойдат, започват да питат какво е това, какво е онова, и си избират различни сладкиши и ястия.”, казва Ефи Ялуси. 
    

Торта „Павлова” е десерт, с целувчена основа, кръстен на руската балерина Анна Павлова. Десертът е създаден в нейна чест, по време или след едно от нейните предстаlления в Австралия и Нова Зеландия през 1920 година. Националността на създателя на тортата е източник на спор между двете страни в продължение на много години.
  

 „Целта ни за в бъдеще е  да продължим да предлагаме пресни и ръчно изработени продукти, а също така да отворим и още сладкарници. Винаги ще предлагаме на клиентите си това. Също така залагаме на малките порции.”, допълва собственичката на сладкарница „Павлова”. Тайната на успеха й е любовта и страстта към работата и уважението към доброкачествените продукти. Ефи Ялуси е автор на книгата „Вкусове от Митилини”, вдъхновена от нейното родно място. До момента книгата  има вече три издания.
   

 За читателите на GRReporter Ефи Ялуси споделя една от своите рецепти:                                              Торта „Павлова” за шестима

Приготвяне:
   

Загряваме фурната на 180 градуса. Слагаме в една купа 250 гр. горски плодове с един шот Grand Marnier и портокаловата кора за да се манироват. Разбиваме с миксер, на средна скорост, белтъците със солта и прибавяме постепенно захарта, докато се разтопи и образува целувка, която да има блясък и  върхове. Посипваме с царевично брашно и слагаме оцета и ванилията. Разбъркваме с леки движения, докато се получи хомогенна смес. Изсипваме я в тава, 23 сантиметра, в която сме сложили предварително  хартия за печене, която сме поръсили леко с царевично брашно. Намаляме фурната на 150 градуса и печем за 40-45 минути. Изключваме фурната и оставяме сладкиша вътре, на отворена врата,  докато изстине. Гарнираме със сметана и покриваме тортата с горските плодове.


Категории: торти Павлова сладкарници в лятна Атина рецепти сладкиши соленки Колонаки Панграти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus