Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Топла храна за гладни деца и пенсионери

31 Декември 2012 / 19:12:41  Виктория Миндова
1846 прочитания

В последния ден от 2012 доброволците от клуб “Солидарност” в столичния квартал Неос Космос раздадоха последните за тази година порции топла храна за нуждаещите се в района. GRReporter беше на мястото на събитието, за да се запознае от близо с хората, които сами са инициирали клуба без помощта на правителствени средства или на неправителствени организации.

“Първо установихме връзка с учебните заведения в квартала. Идеята дойде след като разбрахме, че има няколко случая на деца припаднали в класната стая, защото им липсва пълноценно хранене. Тогава няколко познати решихме да създадем малка социална кухня с общи усилия”, заяви Христос Продезис, който е инженер по професия и е жител на квартала Неос Космос. Сградата, в която се помещава клуба е малка постройка в близост до районната метростанция. В началото порциите са били само 20 и са отивали глвно за децата на самотни майки, които в последната година са останали безработни и социалната помощ не им стига да покрият дори елементарните нужди на домакинството.

Още в самото начало отзивът от общността в квартала е бил много голям. “Казахме на приятели и съседи какво планираме и те разказаха на свои приятели”, обяснява Христос. Всеки един от тях отделя по някое евро и когато пазарува в супермаркета за своето семейство, взима по един-два пакета макарони, ориз или месо, за да подкрепи инициативата. Господин Тасос, както го наричат в клуба е пенсионират професионален готвач, който се грижи за менюто на клуб “Солидарност”. “Правим каквото можем. Радвам се, че мога да помогна и съм полезен на възрастта на която съм”, казва със смутена усмивка господин Тасос, без да уточнява на колко години е.

В последствие идеята се прегръща и от собствениците на кварталната бакалница, които се грижат всяка седмица да отделят стоки за социалната кухня. Христос Продезис разказа, че от изминалия август програмата за топла храна на църквата е била съкратена. Тогава ролята на гражданската инициатива се засилва. Доброволци започват да раздават листовки пред супермаркетите на гражданите, за да могат да активизират по-голяма помощна кампания. Към техните услуги се обръщат също така възрастни хора, които нямат семейства, чужденци изпаднали в нищета и бездомни.

“Искаме да направим повече, но засега силите не ни стигат. Проблемът с бездомните не е толкова да си набавят порцията топла храна, а къде ще се подслонят когато вали навън”, обяснява той. Засега е намерен подслон на двама бездомни в квартирите на някои от участниците в клуба, но няма все още установен постоянен подслон към социалната инициатива. В момента дневно порциите са между 40-50 и желанието е те да се увеличат. “Не минава ден без да намерим торби с покупки от хората в района пред вратата на клуба”.

Освен топла храна доброволци се занитвам с преподаване на частни уроци на деца, които не могат да си позволят платена извънучилищна подготовка или частни уроци. В двете районни гимназии са създадени доброволчески театрални групи за подрастващи, в които професионални актьори помагат на децата да правят театрални представления след учебните часове. “Имаме няколко театъра в Неос Космос и те също ни подкрепиха. Дават безплатни билети за хората, които ползват представените от нас услуги”.

“Целта ни е да укрепим чувството за солидарност и взаимопомощ без да нараняваме достойнството на хората изпаднали в нужда. Във времената, в които живеем всеки от нас може да изпадне в беда. Важното е да се уповаваме на човечността и културата, която имаме, за да можем да преодолеем трудностите”, заяви в заключение Христос.

В навечерието на Нова Година част от децата от квартала изпяха традиционната песен за здраве Каланда на доброволците от клуб “Солидарност” и всички си пожелаха новата 2013 да е по-лека. Статистиката сочи, че 23% от децата в Гърция живеят в семейства с доход близък до границата на бедността. Над 50 на сто от младежите до 25 години са безработни, а най-сериозно заплашените от крайна бедност са хората на възраст над 45 години, загубили работата си и с дългове към банките. Посланието на доброволците от Неос Космос е, че когато централното правителство не може да се погрижи за хората в затруднено положение, гражданското общество трябва да вземе нещата в свои ръце.

Категории: Общество социална помощ солидарност Неос Космос Гърция криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus