Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тийнейджъри: Трима от всеки пет правят секс, но само един от трима взема предпазни мерки

19 Май 2012 / 14:05:20  GRReporter
3210 прочитания

Недостатъчни знания за контрацепцията и предаваните по полов път болести притежават гръцките тийнейджъри, по-голямата част от които започват полов живот на 15,5 години.

Този извод показват резултатите от национално изследване на знанията на гръцките младежи във връзка с предпазването от нежелана бременност и предаваните по полов път болести, представени по време на 12-ия Национален конгрес по акушерство и гинекология.

От изследването става ясно, че 59,7% от тийнейджърите преживяват своя първи сексуален контакт на 15,5 години, а средният брой на сексуалните партньори е 1,9.

68,5% от младежите са информирани за СПИН, а 59% имат информация за сифилиса и хепатита, за гонореята - 35% .

Като средство за предпазване от болести, предавани по полов път, половината младежи (51,3%) са посочили презерватива, а 15,9% - въздържането от сексуални контакти.

Преобладаващата част от младежите (92%) са посочили, че основното контрацептивно средство е презервативът, но едва 37% са го използвали. Голям процент от тийнейджърите са посочили като добро предпазно средство контрацептивните таблетки (85,8%), както и таблетките за следващия ден (84,6%).

«Ниската средна възраст, на която гръцките тийнейджъри започват сексуалните си контакти, в съчетание с недостатъчните знания във връзка с контрацепцията и недостатъчното предпазване от венерически болести, изискват от всички компетентни органи една координирана стратегия за справяне с опасността от увеличаване на нежеланата бременност и предаваните по полов път болести сред юношите», отбелязват учените, представили изследването.

Въпросното изследване е базирано на обработката на 5000 анкетни карти, попълнени от ученици в последния клас на средното училище, средната възраст на които е 17,4 години. То е осъществено с цел да бъдат информирани младежите за начините за предпазване от нежелана бременност и предаваните по полов път болести, и особено за предпазване от човешкия папиломен вирус, причиняващ рак на шийката на матката.

Изследването са осъществили учени от Гръцкото дружество за колпоскопия и цервикална патология, Националната школа за обществено здраве, Първа Психиатрична клиника в болница „Егинитио” към Атинския университет, Втора Акушеро-гинекологична университетска клиника, и Отдел „Статистика” на  London Scholl of Economics.

 

 

Категории: тийнейджъри секс полов живот венерически болести контрацепция изследване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus