Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тирамису

21 Ноември 2013 / 12:11:42  GRReporter
1603 прочитания

Даниел Лахана

„Тирамису” е може би един от най-популярните италиански десерти в световен мащаб. На италиански думата означава ''изправи ме'' или още по-подходящото ''ободри ме'', т.е., нещо, което ви кара да се чувствате по-добре и по-живи, което в случая се получава като се има предвид съдържанието на силно италианско кафе - еспресо, захар и, напоследък, алкохол.

Въпреки че най-вероятно десертът произхожда от италианската версия на плодова салата с бишкоти и крем, подредена на пластове, обикновено се приема, че това е ''модерната'' концепция. Много места в Италия се опитват да твърдят, че те са създали десерта, но като цяло може да се каже, че той е „роден” в Тревизо (близо до Венеция), в един от два или три ресторанта, и по-конкретно в „Le Beccherie”, където се смята, че е бил приготвен за пръв път през 1981 г., без белтъци или алкохол, но със сигурност с кафе!

Днес този десерт има множество вариации, от онези с шоколад, ягоди, лимон или ананас до тези с кокос и дори с бира! Освен това има вариации във формата на торта, сладоледени версии и чийзкейк версии. По-изненадващо, може би,е  че има дори солени варианти, като тези със сирене и домати, със спанак или праз!

Варианта, който предлагам, клони към традиционния. Той е на основата на кафе, но може би е малко по-лек от оригиналния заради белтъците и, в следствие на по-новите тенденции, заради алкохола, който вече се е превърнал в синоним на десерта.

                                                                         ***
РЕЦЕПТА

за 8-10 порции

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Отделете жълтъците от белтъците и разбийте жълтъците със захарта до получване на лека и кремообразна смес.

Добавете сиренето маскарпоне (по-лесно ще се смесят, ако е било на стайна температура) и разбъркайте докато съставките се смесят добре.

Разбийте белтъците на по-твърд „сняг” и след това ги добавете внимателно към сместа с маскарпоне.

Уверете се, че кафето е все още горещо и го прехвърлете в купа. Добавете една супена лъжица захар и бъркайте докато се разтвори, след което добавете коняк или ликьор.

Потопете за кратко бишкотите Savoiardi в сместа от кафе, като изчакате излишните капки да се отцедят преди да ги положите на дъното на стъклена купа.

Покрийте ги със слой от сместа с маскарпоне и наредете още един слой бишкоти Savoiardi напоени с кафе. Покрийте ги отново със сместа с маскарпоне и продължете по същия начин докато изразходите всички съставки и завършите със сместа с маскарпоне.

Поръсете с пресято какао на прах, покрийте с фолио (найлон) и оставете в хладилника най-малко за три часа, но за предпочитане цяла нощ.

Сервирайте в отделни купички.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus