Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Температурата в гръцките университети се покачва отново

16 Февруари 2012 / 20:02:38  GRReporter
1137 прочитания

Няколко дни след погрома в центъра на Атина и последвалата трагикомедия с прехвърлянето на отговорността за това, че полицията не е влязла в Юридическия факултет на Атинския университет, общественото мнение бе изненадано от нов „академичен” парадокс. Историята е следната: Един специален гард, който влязъл в библиотеката на университета Пандио бе арестуван и ще бъде изправен пред съда по експресната процедура с обвинението, че е нарушил мира в сградата.

Младият гард, който все още е в процес на обучение влязъл в читалището и с това предизвикал суматоха сред студентите, които се намирали там. „Нашите студенти демонстрираха пословична сдържаност”, заяви ректорът на университета Григориос Цалтас и допълни, че „за пореден път надделя хладнокръвието и трезвостта на представителите на университета”.

Според източници спецгардът носел върху униформата си свое, цивилно яке. Отишъл в университета, за да види една своя приятелка. Студентите обаче видели панталона и кубинките му, разбрали, че е полицай и изискали той да бъде отстранен.

Краят на тази много тъжна, за да бъде смешна история е, че университетската управа е подала оплакване в полицията, а младият спецполицай е на разположение, докато тече разследването по случая.

За хората, които не разбират кое е нередното в поведението на полицая, да уточним, че в Гърция съществува така нареченото университетско убежище. Това означава, че полицейските власти нямат право да влизат в университетските корпуси без прокурорско решение. Въпреки че с гласувания от три партии закон за висшето образование тази забрана отпадна е съвсем ясно, че самите университетски управи нямат никакво намерение да спазят закона и продължават тази необяснима практика.

Но това далеч не е единствената наредба на правния текст, която остава само на хартия. „Войната” срещу него се води на най-високо – ректорско ниво още преди той да бъде гласуван. Противниците му са ръководствата на най-големите гръцки университети, които просто не го прилагат.

Според закона тази седмица в университетите трябваше да се проведат първоначалните избори, от които щяха да се излъчат кандидатите за университетските съвети. Те така и не се проведоха в нито едно от учебните заведения, но по-интересното в случая е как бе организирана тази съпротива. В солунския университет Аристотел група младежи с лява политическа ориентация окупираха Юридическия факултет. В останалата страна пък са били разпратени с автобуси студенти от Атина, които да осуетят провеждането на изборите в Патра, Йоанина, Волос и всички останали университети. Местни преподаватели разкриха, че заедно със студентите са пътували техни колеги от столицата, които дори са разпращали съобщения по електронните пощи с цел да агитират колкото се може повече академчни членове да попречат на изборите.

Колкото и смешно да изглежда това отстрани те все пак постигнаха целта си, а преди малко стана ясно, че в понеделник ще се проведе извънредна среща на ректорите, „за да обсъдят събитията около хода на прилагане на новия рамков закон за университетите, заради отлагането на изборите в четири от тях, вследствие на протестите на преподаватели и студенти”.

Днес се проведе заседание на академичния съвет на Атинския университет, с цел да се обсъдят размириците и вандалствата по време на протеста в неделя. След продължилите няколко часа разговори членовете му издадоха съобщение, с което се обявиха срещу насилието и в подкрепа на действията на ректора Теодорос Пелегринис. В допълнение те отправиха строг призив към министъра Анна Диамандопулу да оттегли „тежките си обвинения срещу ректора, след като не пожела да докаже тяхната истинност”, както и да бъдат възстановени причинените в Юридическия факултет щети, като бъдат порицани виновниците за тях. Разбира се, те не посочиха никой виновник.

Точно противоположно е мнението на управителния съвет на Наблюдателницата за диалога и изследванията в университетите. Неговите членове организираха пресконференция, в която обвиниха ръководството на Атинския университет, че не е информирало полицията за окупацията на Юридическия факултет. За случая със Солунския университет те смятат, че неговото ръководство е „подгрявало” атмосферата от много рано именно с цел да се проведе окупацията и изборите да бъдат осуетени.

И докато ректорите мислят за нови начини, които ще удължат престоя им в меките ректорски кресла гръцката полиция публикува имената и снимките на петима от участниците в неделния погром. Според властите те са участвали в групи, които са се вмъкнали сред протестиращите на площад Синтагма граждани и са нападнали отрядите за борба с масовите безредици с бомби Молотовм камъни и други предмети.

От полицията публикуваха и други снимки с призив към гражданите да подадат сигнал, ако познават някой от показаните на тях лица. Това е първият път, когато полицията оповестява имената и данните на заловени за участие в размирици лица.

Категории: Общество университети закон за висшето образование университетско убежище размирици
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus