Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тарама хайвер и салата от боб „черно око”

28 Март 2014 / 11:03:33  GRReporter
1756 прочитания

Даниел Лахана

Днес имаме две ястия, които са популярни в островната и континенталната част на Гърция, и които често се консумират по време на настоящите пости в страната.

Бобената салата е подходящо ястие и за вегетарианци. В много части на света „боб черно око” е познат като „грах черно око”*, но за гърците определено е само „боб”.

Тарама хайвер (Taramasalata) е популярно предястие и винаги присъства на гръцката трапеза, особено на първия ден от Великия пост, „Чист понеделник”. Приготвя се от осолен и сушен, бял или розов, рибен хайвер, традиционно от треска или шаран. Насладете му се върху филия хляб или го поднесете като сос, заедно с чаша узо!

                                                                     ***
РЕЦЕПТИ

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
 
Тарама хайвер

Надробете хляба на парчета и го накиснете в малко вода. Изстискайте, за да отстраните по-голямата част от течността.

Смесете хайвера, лука и една супена лъжица зехтин в миксер или блендер (или в хаванче, ако предпочитате). Добавете половината от изцедения хляб, разбъркайте отново и след това добавете останалата част от хляба заедно с още 1 супена лъжица зехтин. Добавете 2 супени лъжици лимонов сок, или повече на вкус, и разбъркайте докато се получи гладка смес. Можете да добавите още зехтин, на вкус, като внимавате да не се получи рядка смес. Сервирайте в купа.

Гарнирайте с резени домати и черни маслини.

Забележка: Ястието може да се приготви като заместите хляба с 2 средни, обелени, сварени и пюрирани, картофа (около 200 г).

Салата от боб „черно око”

Накиснете боба в студена вода, за предпочитане за една нощ. Изплакнете го и отново го залейте с прясна вода в тенджера. Оставете да къкри за около 5 минути, оцедете го и отново го изплакнете. Върнете го на котлона и оставете да къкри, без капак, за около 30-45 минути, или докато зърната омекнат (без да загубят формата си). Добавете още вода, ако е необходимо. Когато зърната са готови, оцедете ги и ги оставете да изстинат, преди да ги прехвърлите в чиния.

Добавете сол, зехтин и оцет на вкус и поръсете със ситно нарязания зелен лук.

Категории: тарамахайвербоб черно окограх черно окогръцки постисредиземноморски рецепти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus