Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Създадоха банка на донорите на костен мозък

27 Февруари 2014 / 12:02:11  GRReporter
2327 прочитания

В рамките на само един месец в банката за донори на костен мозък, която учреди дружеството на приятелите на децата с ракови заболявания „Елпида” са се записали 1100 доброволци. Целта на фондацията е през следващите години да събере 100 000 потенциални донори, така че да увеличи шансовете за намиране на подходяща присадка не само на болните в Гърция, а и в чужбина. В световен план 23 милиона души са регистрирани като доброволци за даряване на костен мозък. Гърция се намира на последните места в класацията с по-малко от 30 000 доброволци.

Гръцкото министерство на здравеопазването реши да подкрепи усилията на фондацията. На специално организирано събитие министърът Адонис Георгиадис и служители на ведомството бяха вписани в списъците с доброволците донори на костен мозък.

„Тази чудесна инициатива запълва една реална празнина, с която страната ни е може да се гордее”, посочи Георгиадис в коментар за ниския брой на доброволците. „Ако обясним на хората колко е важно и колко лесна е процедурата за всеки от нас, смятам, че в много кратко време ще успеем да предадем на банката хиляди подписи и през следващите години да спасим много човешки животи”, допълни той.  Министърът обяви, че ще призове своите колеги в правителството да подкрепят инициативата, като същевременно ще бъде представена информационна кампания.

В Гърция единствената болница, където се осъществява присаждане на костен мозък на деца е Детската онкологична болница „Мариана Вардинояни – Елпида”. Всяка година в нея се извършват около 60 трансплантации на стволови клетки на деца. Ако към тях бъдат добавени трансплантациите на пълнолетни деца общият брой на животоспасяващите операции достига до 180 до 200 годишно.

Разгледайте снабдената с най-съвременна техника детска онкологична болница „Мариана Вардинояни – Елпида” във филма на GRReporter.

Според директора на държавната детска болница „Агия София”, Емануил Папасавас едва 30 на сто от пациентите намират подходяща присадка сред членовете на семейството си. Останалите се обръщат към международната банка на донорите на костен мозък, където процедурата изисква много време, с което пациентите в много случаи не разполагат. В допълнение цената е много висока. Една присадка, която се открива в европейска страна струва 15 000 евро, а ако бъде намерена в САЩ цената скача до 30 000 евро. Папасавас посочи, че след създаването на банката за донори от дружество „Елпида” през следващите години ще намалее процентът на търсещите съвместим донор от донорски банки в чужбина.

Педиатър – хематологът и научен директор на Банката на донори на костен мозък Стелиос Графакос обясни, че процедурата за даряване на костен мозък е много проста. В повечето от случаите тя е подобна на процедурата при кръводаряване и е напълно безболезнена и безопасна. Средното време, за което доброволецът предоставя стволови клетки, за да спаси нечий живот е около 2,5 часа. 

Категории: Общество ракови заболявания банка на донорите на костен мозък детска онкологична болница дружество на приятелите на деца с рак Елпида
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus