Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Свързват пожарникари с умишлени палежи

07 Март 2013 / 13:03:42  GRReporter
902 прочитания

Трима високопоставени служители от Дирекцията за разследване на умишлените пожари напуснаха без обяснение службата си малко след разкриването на престъпна група. Официална информация сочи, че тримата служители в противопожарните сили са напуснали поста си като “личен избор” в рамките на реформата в силите на сигурността, но изданието Вима съобщава, че рокадата е била наложена след разкрития на разследващите служби. Неофицилната информация ги свързва със съмнителни палежи.

Дирекцията за разследване на умишлените пожари в последните месеци проведе поредица от разследвания на палежи на горски площи, като този на остров Хиос това лято, който опустоши над 61 хиляди декара гори и земеделски райони.

Друг случай, който се разследваще щателно бе палежът на едно от представителствата на Sprider Stores в района на Антуса на 13 февруари 2012. Тогава изгоряха общо 20 хиляди квадратни метра, в които се включва сутерена, партера и първия етаж на търговската сграда. В началото се говореше, че конкретният палеж е резултат от действия на група анархисти. На 12 февруари 2012, когато правителството подписа втория Меморандум за финансова помощ с кредиторите от Европа и Международния валутен фонд, Атина стана сцена на жестоки граждански сблъсъци. Групи анархисти подпалиха десетки пожари в различни райони на столицата. Те се съсредоточаваха главно в палежите на банки, сгради на официални институции и големи търговски обекти.

Сградата на Sprider Stores се смяташе, че е станала жертва на общото вандалство в столицата. След месеци разследване прокурорът от първи градски съд Халарабос Лакафосис подаде обвинение срещу ръководството на фирмата за предизвикването на умишлен палеж с цел застрахователна измама. Физическите извършители на палежа са представители на охранителната фирма на магазина.

Един от тримата служители на пожарните служби, който неочаквано си подаде оставката е бил заместник-ръководител на противопожарния отдел, отговарял за разследването на пожара в Sprider Stores. Другите двама освободени се свързват с пожарите в Илия, независимо че все още няма данни, че срещу тях има разследване.

Според информацията в гръцките медии има доказателства, че членовете на противопожарните служби са се срещали с обвиняеми за умишлените палежи. Висшето ръководство на противопожарните служби отказват официално да коментират случая. Според Вима разследването продължава и няма да има крайно заключение за намесата на противопожарните, преди да приключи съдебното разследване.

Категории: Криминална хроника пожари палежи престъпност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus