Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Съвременната метеорология не може да предсказва времето за повече от 5-6 дни напред

05 Ноември 2014 / 14:11:44  Анастасия Балездрова
896 прочитания

„Предстои най-тежката зима на десетилетието за Балканите и Гърция”, „Пригответе се за най-тежката зима през последните 100 години”, „През следващите месеци ни очакват полярни температури”. Това са част от заглавията, които заляха гръцките електронни медии през последните дни.

В публикацията под тях се посочваше, че „според преценки на учени, настоящата ще е година на антициклоните за Западна Европа и на тежки снеговалежи и полярен студ за Източна”.  Тя дори се позоваваше на метеоролози от Германия и Русия. „Не би следвало да очакваме пролетно затопляне дори през март. Европейците ще успеят да се стоплят от слънчевите лъчи едва през април”, отбелязва германският метеоролог Доминик Юнг”, пишеше още в текста, който бе публикуван дори и от водещи медии. В допълнение той съдържаше информацията, че „тази година в Сибир вече се наблюдават температури под -30 градуса по Целзий. Този студ се очаква да стигне в Гърция през ноември и декември”.

GRReporter потърси коментар от метеоролога и изследовател в Гръцката национална обсерватория Константинос Лагувардос. Той заяви, че „новината” всъщност не е нова и че вече е била публикувана миналата година. „Във всички случаи е погрешна. Не съществува научен начин, по който да се направи достоверна прогноза за времето за период от над 5-6 дни”.

Лагувардос каза още, че метеоролозите разработват експериментални модели за прогнозиране на времето с хоризонт от 25-30 дни, но съдържат неточности, защото практически е невъзможно да се предвиди какво ще е времето след толкова дълъг период от време.

По думите му до момента температурите в Гърция могат да се определят като леко по-ниски от нормалните за сезона. „От днес се очаква леко повишение на температурите и южни ветрове, но със сигурност не можем да определим тазгодишната есен като топла”.

Според официалната прогноза на Гръцката метеорологична служба южните ветрове се очаква да повишат влажността на въздуха и да донесат разкъсана облачност и африкански прах. Облачността се очаква да е по-гъста в западните, централните и северните региони на страната, където е възможно да има слаби валежи.

Температурите в област Атика ще са между 11 и 21 градуса, а в Солун – от 11 до 18 градуса по Целзий. 

Категории: Прогнози публикации време тежка зима метеоролози
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus