Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Стяга се земетръсния обръч около Атина

12 Март 2010 / 10:03:39  GRReporter
2174 прочитания

Голяма вероятност от воторо земетресение в широкия район около Северна Евбея и Фтиотида, отбеляза в извънредно интервю за zougla.gr преподавателят по сеизмология от Университета в Патра Акис Целендис.

Известният сеизмолог, който анализира скорошните данни от двете земетресения в областта на Евбея и това в турска Анатолия, и като взима предвид всички сигнали от месец декември 2009 г. допреди няколко дни, които събира групата за предсказване на земетресения ВАН, отбелязва, че е много вероятно ново проявяването на земетресение от около 6 степен по скалата на Рихтер.

Освен това преподавателят предупреждава гражданите да са предпазливи в следващите десетина дни. По негови думи предпазен гражданин е този, който е информиран – разбира се, Акис Целендис казва, че едно възможно земетресение е по-вероятно да има епицентър в областта на морето и по този начин а има ограничени последставия.

Междувременно, тази нощ в 3:53 ч. трус в магнитуд 4,6 степен по скалата на Рихтер удари на юг от Пелопонес, на около 180 км. от Атина. Както информира Геодинамичния Институт в Атина и Сеизмологичната станция в Солун епицентърът на земетресението е бил в морето на югоизток от нос Малеа в Пелопонес. Няма данни за някакви щети или за пострадали. Още един по-лек трус – 3,7 Рихтер, е отбелязан в 5 ч. сутринта в морето близо до Ксилокастро.

Да припомним, че преди два дни зметресение с магнитуд 4,3 по скалата на Рихтер предизвика паника сред жителите на остров Евбея. Трусът беше в 4:55 сутринта с епицентър в морето около северните брегове на острова, но беше усетен и в Атина.

 

 

Категории: земетресениеАктуално
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus