Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Студентски отпор на реформата в университетите

05 Март 2013 / 18:03:23  Анастасия Балездрова
1000 прочитания

Пъстър протест с един лозунг, но написан на различни езици проведоха днес студентите от чуждоезичните катедри във Философския факултет на Атинския университет. Около 200 души се отзоваха на призива на преподавателите във факултета и изразиха недоволството си за решението на правителството да проведе реформа във висшите и полувисшите учебни заведения.

Според плана, наречен с името “Атина” различните катедри се очаква да бъдат обединени в една. Представители на преподаващите в тях заявиха, че промените “ще намалят и дори премахнат хуманитарните науки” и ще омаловажат дипломите на студентите в сравнение с издаваните от чуждестранни факултети.

Студентите държаха в ръце плакати в различни цветове и форми, на което лозунгът “Не на сливанията на катедри” беше написано на френски, английски, германски, италиански, испански и руски език. Същевременно те викаха: “Не на плана “Атина”. Няма да бъде приложен”.

Ректорът на Атинския университет Теодосис Пелегринис подкрепи протеста и заяви, че студенти и преподаватели заедно трябва да отхвърлят промените.

В сряда ще последва нов протест в отговор на представянето на плана “Атина” в парламента от министъра на образованието Константинос Арванитопулос.

В същото време част от студентите отказват да признаят проведените във висшите учебни заведения избори за членовете на техните управи. Преди няколко дни една подобна група блокира входа на залата, където трябваше да заседава съветът на Атинския университет в телеконференция с членовете на управата, които преподават в американски университети.

Според източници студентите не позволили на преподавателите да напуснат залата за управление на електронните мрежи на университетския корпус в квартал Зографу. Освен това отказали да снемат блокадата преди заседанието да бъде отменено и членовете на съвета да напуснат сградата.

В същото време около 4 000 земеделци от всички региони на континенталната част на Гърция и остров Крит се събраха на протестен митинг пред министерството на земеделското развитие и храните.

Протестът бе организиран от симпатизиращата на Гръцката Комунистическа партия Общогръцка координационна комисия. Подкрепата на “червените” беше повече от очевидна. Митингът бе почетен от главния секретар на партията Алека Папарига и десетки членове на синдикалната организация ПАМЕ.

Председателят на комисията на земеделците и водач на най-мащабната блокада в село Никеа в региона на Лариса Вангелис Бутас прикани колегите си и всички работещи да подкрепят техните протести. В речта си той бе особено критичен към правителството, което “не ни даде нито нисък ДДС, нито евтин ток, нито евтина нафта”. Синдикалистът-ветеран, който прекара и един мандат в парламента призова за една нова земеделска политика за развитие извън Общата селскостопанска политика на Европейския съюз.

От своя страна Алека Папарига не скри, че партията й покровителства земеделските протести. “Правителството се лъже, ако смята, че протестите на земеделците ще бъдат събрани на едно място и ще се провеждат веднъж-два пъти в годината под формата на юбилеи”, посочи тя и допълни, че “работещите ще се присъединят към земеделците и народните маси и ще се превърнат в река, която ще помете не само меморандумите и договорите по заемите, но също така партии и сили, чиято цел е да концентрират богатството във все по-малко ръце и народът да живее както преди 50 години”.

Митингът продължи повече от два часа, след което земеделците се отправиха на шествие към парламента на площад Синтагма, откъдето малко по-късно заминаха отново в своите региони.

Категории: Общество протести студенти университети земеделци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus