Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Студентска програма помири гърци и германци

23 Юни 2014 / 16:06:16  GRReporter
611 прочитания

Полина Спартянова
    Марита Караяни е на 25 години и изучава „Строително инженерство” в Националния технически университет в Атина. Младата гъркиня активно участва в неправителствения сектор в Гърция, но едва преди месец се включва в първия си международен проект, който се провежда в Италия и се финансира от европейската програма „Младежта в действие”. Целта е да се информира по-добре как взаимоотношенията между половете засягат младите хора в ежедневието им. „За първи път в живота ми излязох от зоната си на комфорт, тъй като не познавах никого в тази среда и в рамките на една седмица трябваше да живея с 23-ма непознати. Освен това ми се наложи да общувам постоянно на английски език, което също беше съвсем ново изживяване за мен”, сподели Марита по време на разговора й с GRReporter. Участието в проект, финансиран от програмата на Европейския съюз „Младежта в действие” премахва границите и различията между нациите на Стария континент. В тази програма не съществува разделение между държавите, било то чрез култура или език, защото в повечето случаи подбраните участници са активни млади хора, които се стремят към една обединена Европа.
    „Младежта в действие” е част от новата програма на Европейския съюз „Еразъм +”, която обхваща области като образованието, младежта и спорта в Европа и през следващия програмен период (2014 – 2020) ще финансира проекти на обща стойност 14,7 милиарда евро. И докато голяма част от средствата на останалите програми на съюза бяха орязани заради икономическата стагнация, то средствата за тази програма бележат 40 процентно увеличение в сравнение с досегашните й нива, което отразява ангажимента на Европейския съюз да инвестира и да развива този тип дейности в рамките на Стария континент. Благодарение на отпуснатите средства през следващите седем години „Еразъм +” ще предостави възможност на четири милиона европейци да се учат, да обучават, да придобият трудов стаж в различни сфери и да упражняват доброволческа дейност в чужбина.
    Пиа Хертер е на 22 години и е една от множеството млади европейци, които се възползват от неограничените възможности на програмата „Еразъм +” и чрез нея тя ще прекара следващия семестър от образованието си в Копенхаген. Само преди месец германката взима участие заедно с Марита в същия проект, финансиран от „Младежта в действие”, като по случайност на двете им се налага да делят една стая. „Междукултурната комуникация ми даде страхотна възможност да опозная тези млади и активни хора, които освен всичко друго бяха и социално ангажирани в своите общества. Научих много неща по темата на проекта, но по време на тази една седмица най-много се радвах на уютната интернационална атмосфера.” каза Пиа за GRReporter.
    Проектите, които се финансират от европейската програма „Младежта в действие”, са предназначени за младежи от 14 до 31 години и всеки един от тях има за цел в рамките на една седмица да сближи различните нации около една тема, засягаща политиките на Европейския съюз. Всеки проект осигурява на участниците в него настаняване и прехрана по време на престоя им и поема 70 % от пътните им разходи. Това са основните правила, чрез които „Младежта в действие” успява да стимулира активното европейско гражданство и насърчава солидарността и толерантността сред младите хора от различните националности. Чрез тези ициативи се поощрява европейското сътрудничество в областта на младежката политика и на младите европейци се предоставя възможността да станат част от обществото на Европейския съюз, а не само от това на собствените им държави. В тази една седмица участниците успяват да забравят за различията по между си и да се издигнат над стереотипите за собствените им държави. Само в проект по програма „Младежта в действие” можеш да говориш с млади немски граждани за исторически събития като Холокоста, с безработни младежи от Гърция за бъдещата им реализация на пазара на труда и с българи, които не се притесняват да говорят за България като водеща страна в негативните статистики на Европейския съюз.
    В рамките на една седмица Марита и Пиа съжителстват в мирна и приятелска атмосфера, без да обръщат внимание на различията си и на националностите си. Докато лидерите на Германия и Гърция се опитват да успокоят по всякакъв начин страстите между двете нации през последните години, един проект като този, в който те двете взимат участие, успява много по-успешно да промотира ценностите на европейската общност. „Благодарение на  разговорите ни за настоящата гръцко-германска ситуация, успях много по-добре да разбера конфликта между двете държави”, споделя Пиа като допълва, че не е срещала никакви проблеми при съжителството си с представител на гръцката нация. Марита от своя страна не възприема съквартирантката си като „германка”, а по-скоро като „човек с принципи и убеждения, който просто се е родил на територията на Германия”. В крайна сметка и двете споделят мнението, че благодарение на този проект са научили много неща за заобикалящия ги свят, но най-голямото им признание идва от това, че са успели да научат съвсем нови неща за себе си.
    „Младежта в действие” не е от онези проекти, които приключват след седем дневен престой на едно място. Той продължава години по-късно за участващите в него, тъй като много от участниците завързват дългогодишни приятелства помежду си и години наред продължават да се учат едни от други. Най-малкото, което печелят младите европейци от този тип проекти, е че винаги когато пътуват могат да намерят приятел в рамките на обединена Европа, който да сподели своя град и дивана с тях.

Категории: Младежта в действие Европейски съюз програма Еразмус младежки обмен Полина Спартянова
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus